marți, 6 ianuarie 2009

Sfântul Ioan Botezătorul


Mâine 7 ianuarie Biserica Ortodoxă Română îl prăznuieşte pe Sfântul Ioan Botezătorul.Fiul lui Elisabeta şi preotul Zaharia.Elisaveta era o femeie ce nu putea avea copii, însă Sfântul Gavril l-a anunţat pe preot atunci când se afla în templu că vor avea un copil şi numele hărăzit de Dumnezeu este Ioan.

Ioan era cel care îi chema pe oameni la pocainţă si-i boteza in râul Iordan afundându-i cu tot trupul în apa. El zicea poporului: "Pocaiţi-vă că s-a apropiat împaraţia cerurilor!". Lăsa să se înţeleagă că această împărăţie, atât de aşteptată de evrei, nu se cucereşte nici cu sabia, nici cu aurul, nici prin răscoale, că ea este de o altă ordine, o împaratie cu totul duhovnicească, împărăţia sufletelor, unde se intră prin pocainţă şi se trăieste prin iubire şi milostenie.

Poporul l-a numit Ioan Botezătorul, tot El este cel care l-a botezat pe Mântuitorul Iisus Hristos în Iordan.

Numele de Ioan vine din ebraicul Iohanˇn. Termenul este compus din: Io: prescurtare pentru Iehova (Dumnezeu) si verbul hanan: a avea mila. Deci, traducerea lui Iohanan este "Din gratia lui D-zeu; D-zeu s-a indurat".

În seara de Bobotează are loc un ritual numit ,,Iordanul" ce constă într-un botez simbolic celor ce poartă numele de Ion.

Acest ritual se practică şi în satul Cebu din judeţul Argeş.Astfel se adună un grup de bărbaţi de toate vârstele şi pleacă cu busoic şi apă sfinţită ca să îi boteze pe Ioni.Cei ce poartă acest nume le dau bani, vin sau ţuică.

La mulţi ani tuturor celor care poartă numele de Ion!

Niciun comentariu: