joi, 8 ianuarie 2009

Cafeaua, un leac aromat


Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite băuturi energizante din lume.La inceputul anilor 50, era considerată nocivă precum alcoolul sau tutunul, dar în ultimi ani cercetători au demonstrat că are numeroase efecte pozitive asupra organismului.

Beneficii:înlătură durerile uşoare de cap şi oboseală, stimulează memoria, combate diabetul de tipul 2 şi ajută la obţinerea performanţelor fizice.Reduce riscul apariţiei cariilor si protejează împotriva cirozei hepatice.Studiile efectuate pun accentul pe un consum moderat de cafea, maximum 200 ml pe zi.

Excesul de cofeină poate avea efecte dăunătoare:crează dependenţă şi oboseşte organismul în loc să îl ajute.Cofeina stimulează activitatea creierului, circulaţia sangvină la nivel cerebral şi îmbunătăţeşte memoria prevenind declinul prematur al celulelor nervoase care stă la baza bolilor Alzheimer si Parkinson.Previne apariţia cancerului şi a diabetului. Consumul constant de cafea e recomandat şi în diete deoarece vitamina B3 din această plantă stimuleaza arderea grăsimilor.Cofeina devine nocivă doar in exces, deoarece poate creşte colesterolul şi poate provoca blocarea aterelor.Femeile însărcinate şi cardiaci trebuie sa se ferească totuşi de cafea.

Este recomandabil să bei o ceşcuţă de cafea pe zi, fie la ibric sau solubilă.

Niciun comentariu: