duminică, 4 ianuarie 2009

Forme de utilizare a plantelor medicinale


Plantele medicinale pot fi folosite intern şi extern.Aplicarea externă se poate face sub forma băilor cu plante medicinale sau sub formă de unguente care înglobează principiile active provenite din plantele medicinale.

Plantele medicinale se folosesc intern sub forma de infuzie, decoct, macerat, tincturi sau extracte.Se mai cunoaşte forma de utilizare solidă ce constă în pulberi, comprimate sau capsule.

Preparea infuziei:mai întâi părţile din plantă marunţite se pun într-un vas şi se opăresc cu apa în fierbere.Se acoperă vasul imediat şi se menţine aşa circa 15-30 minute.Dupa acest interval, lichidul se strecoară.Nu se păstreaza mai mult de o zi.

Decoctul se pretează pentru părţile de plantă mai tari, mai dure(cum ar fi scoarţele şi rădăcinile).Se prcedează astfel:părtile de plantă fragmentate se pun la fiert.Din momentul în care începe să fiarbă se menţine în clocot la foc domol circa 20-30 de minute.Dupa expirarea timpului de fierbere se lasă să se răcească, apoi se filtrează şi se completează cu apă cantitatea care s-a evaporat în cursul fierberii.Ca şi infuzia nici decoctul nu se păstreaza mai mult de o zi.

Maceratul se obţine din plante fragmentate puse într-un volum de apă prescris, într-un vas acoperit.Se lasă în contact timp de 8-12 ore.În final se filtrează şi se stoarce bine. Tincturile se pot obţine prin macerarea la rece în alcool.

Niciun comentariu: