marți, 20 ianuarie 2009

Paşapoarte electronice


Ţara noastră este prima din Uniunea Europeană care a introdus paşapoartele electronice, cu ambele elemente biometrice:imaginea facială şi impresiunile digitale.
Noul tip de paşaport a fost introdus la data de 31 decembrie 2008 şi prezintă o serie de noutăţi.Cea mai importantă este introducerea unui cip, care include toate datele personale existente în fila informatizată:nume, prenume, data naşterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetăţenia şi altele.
Acest cip conţine şi impresiunile digitale a două degete pereche de la mâini, cu excepţia minorilor cu vârsta sub şase ani.
Implementarea proiectului va fi realizată în două etape:proiectul- pilot şi implementarea acestuia la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate.
Proictul pilot se desfăşoară în judeţele Ilfov şi Argeş.În primul judeţ acţiunea a fost demarată din decembrie 2008, iar cea di Argeş va fi începută la sfârşitul acestei luni.
Primele documente vor fi eliberate în judeţul Ilfov şi conţin 50 de elemente de siguranţă, faţă de paşapoartele actuale, care au 32 de elemente.
Termenul de eliberare a noilor acte este de 20 de zile lucrătoare, perioadă care în scurt timp va fi modificată la 15 zile.

Niciun comentariu: