miercuri, 14 ianuarie 2009

159 de ani de la naşterea lui Eminescu


Mâine se împlinesc 159 de la naşterea marelui poet naţional Mihai Eminescu, născut la 15 ianuarie la Ipoteşti în judeţul Botoşani.Poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară drept cel mai important scriitor romantic din literatura română a fost supranumit şi „luceafărul poeziei româneşti".
Primul său poem a fost publicat la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file au fost dãruite Academiei Române de către Titu Maiorescu, în sedinta din 25 ianuarie 1902.
La 15 iunie 1889 s-a stins ,,luceafărul".În 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu. A fost ales post-mortem membru al Academiei Române.
Omagii lui Eminescu
Mâine la ora 12, în sala Biblioteci Judeţene, Asociaţia Handicapaţilor Neuromotor din România îl va omagia pe Eminescu în cadrul unui program cultural-artistic realizat de membri Clubului ,,Oblio".
Pentru Şcoala Nr.11 ,,Mihai Eminescu" din Piteşti este un eveniment cu dublă semnificaţie:ziua marelui poet, devenită ziua şcolii.Cu acest prilej la ora 11 în localul şcolii va începe un program artistic şi va continua cu festivitatea de premiere a Concursului de creaţie literar-artistic,artă plastică şi fotografie ,,Mihai Eminescu" şi lansare de carte.
Şi Centrul Cultural Piteşti în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş îl va omagia pe Eminescu începând cu ora 15 la Casa de Cultură a Sindicatelor din Piteşti.

Niciun comentariu: