sâmbătă, 3 ianuarie 2009

Efectele cofeinei


Alături de alcool, nicotina şi cofeina fac parte dintre cele mai folosite droguri legale.

Aproape 97% din populaţia lumii consumă zilnic cofeina sub o forma sau alta.Farmacologii au stabilit ca 100mg de cofeină conţinută într-o singură ceaşcă de cafea-modifică funcţiile organismului, în special ale sistemului nervos.

Cofeina modifică starea de dispoziţie şi lasă celui care o consumă impresia unui efect energizant.In realitate, efectul excitant iniţial este urmat de o deprimare a funcţiilor sistemului nervos central datorită epuizării rezervelor de neurotransmiţători.Foarte frecvent, senzaţia de oboseală care se accentuează dupa terminarea efectului cofeinei îl determină pe consumator să îşi administreze o nouă doză.Doza care cu timpul devine tot mai mare, în felul acesta se ajunge la dependenţa faţă de drog.Cofeina produce o creştere a tensiuni arteriale, a glucozei din sânge şi a colesterolului, toţi aceştia fiind recunoscuţi ca factori de risc pentru ateroscleroză, respectiv boli de inimă şi vase de sânge.

Este un stimulent puternic pentru secreţia acidă a stomacului, fapt care creşte riscul apariţiei ulcerului gastric.Prin consumul de cafea se accentuează pierderile de calciu prin urina.

Copiii sunt mult mai sensibili la cofeină decât adulţii.Este important de ştiut acest lucru deoarece cofeina se află în multe produse comercializate pe scară largă.Acestea sunt:ceaiul negru, ciocolata, băuturile răcoritoare de tipul CocaCola si PepsiCola.

Statisticile demonstreaza că femeile gravide care consumă cafea sau băuturi cu conţinut de cofeină sunt predispuse la tulburări ale sarcinii si naşterii.Procentul de avorturi spontane si prematuritate sunt mai frecvente la femeile cosumatoare de cafea.

Niciun comentariu: