Scurt istoric al ceaiului
În sens strict ceaiul este o planta originară din China, mai exact un arbust numit tsa. Ceaiul mai înseamnă şi băutura preparată din această plantă, numită de chinezi tsai.Ceaiul a fost consumat de către chinezi şi popoarele orientale din vremuri străvechi.Arbustul a ajuns să fie cultivat pe scară largă în China, Japonia, Indonezia, Rusia şi în unele ţări din America de Sud şi Africa.Obiceiul de a cosuma ceai a pătruns în secolul al 17-lea în Europa.
În sens larg ceaiul se referea şi la extractele apoase obţinute din plante medicinale prin diferite procedee simple cum ar fi:opărirea, fierberea sau înmuierea la rece a plantelor în apă. Aşa cum există ceaiuri cu efect tămăduitor asupra organismului, avem şi plante cu un risc de toxicitate crescut.
Plantele cu potenţial de toxicitate sunt următoarele: 1.Arnica sau carul zânelor-supradozarea poate provoca accindente grave fapt pentru care administrarea pe cale internă este contraindicată.
2.Brânduşa de toamna.
3.Ciumăfaia sau laurul-fenomenele toxice se manifestă prin înroşirea pielii, uscarea gurii, creşterea frecvenţei pulsului, dilatarea pupilei şi într-un stadiu mai avansat prin halucinaţii şi reacţii psihomotorii anormale.
4.Cârcelul.
5.Cornul secarei-administrarea necorespunzătoare poate duce la accindente grave ca:rupturi uterine, moartea intrauterină a fătului.
6.Degeţelu roşu şi degeţelu lânos-doza terapeutică este foarte apropiată de doza toxică, fapt care duce de multe ori la supradozare, cu apariţia fenomenelor toxice:tulburări digestive, tulburări de ritm cardiac.
7.Dracila sau lemnul galben-fenomenele toxice se manifestă prin:greaţă,vărsături, insuficienţă respiratorie şi creşterea tensiuni arteriale.
8.Lăcrămioara
12.Pelinul ilustrează foarte clar cât de toxică poate fi o plantă aparent nepericuloasă.În doze obişnuite pelinul sub formă de infuzie are efecte benefice în diverse afecţiuni cum ar fi gastritele cronice, afecţiunile biliare şi chiar în caz de gripă.În doze mari, pelinul este toxic datorită uleiului volatil care conţine tuiona.Acest principiu activ are o acţiune mai întai psihoexcitantă, manifestată prin tremur şi convulsii, apoi o acţiune narcotică ce determină treptat o stare de stupoare, coma şi în final moarte.Astfel de intoxicaţii sunt raportate frecvent în ţările din nordul Africii unde se cosumă absint,o băutură alcoolică preparată din pelin.
13.Rostopasca sau iarba de negi-cosumată în doze mari produce voma, senzaţie de sete, convulsii.
14.Tătaneasa
15.Vâscul se foloseşte mai ales în tratamentele hipertensiuni arteriale.Acesta conţine pe lângă principiile hipotensive, principii cu acţiune toxică asupra inimii şi un toxic respirator.Lista ar putea continua, de aceea este necesar ca înainte de consumarea oricărei plante trebuie să ne informăm cu privire la gradul de toxicitate pe care acesta îl are şi care este doza maximă recomandată.
Reguli de bază care trebuie respectate pentru o folosire fără riscuri a plantelor medicinale
Dr.Winston J.Craig, profesor de nutriţie la Universitatea Andrews, Michigan, recomandă următoarele precauţii:ceaiurile sau plantele medicinale nu trebuiesc considerate ca fiind universale, bune in toate bolile.Trebuie să fiti conştienţi de toxicitatea unora dintre plantele medicinale, folosiţi numai ceaiuri preambalate, standardizate.Evitaţi ceaiurile a căror provenienţă este dubioasă, vandute "la gramadă".Citiţi cu atenţie eticheta de pe ambalaj.Folosiţi numai ceaiuri făra constituenţi toxici.Pentru afecţiuni uşoare, folositi ceaiurile în scop curativ nu preventiv.Nu folosiţi mai mult de 1-2 ceşti de ceai în mod regulat.Femeile însărcinate şi copii mici trebuie să manifeste precauţie deosebit în folosirea ceaiurilor medicinale, deoarece puţine dintre ele au fost testate pe deplin.Femeile însărcinate trebuie să consulte medicul înainte de a folosi plante medicinale.Folosirea unui ceai medicinal în tratamentul unei anumite boli nu trebuie să înlature sfatul unui medic competent..Amânarea tratamentului medical de specialitate poate fi periculoasă în cadrul unor boli severe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu