duminică, 11 ianuarie 2009

Cruşinul şi Afinul




Plantele medicinale sunt utilizate ca mijloace tămăduitoare încă din cele mai vechi timpuri.
Mesopotamienii aveau o întreagă farmacie însirând leacuri pe bază de plante şi minerale.Grecii antici au avut o gândire medicală care a influenţat medicina până în zilele noastre.Românii au folosit pentru o lungă perioadă de timp metoda terapeutică bazată pe plante şi pe infuzii. Cruşinul Ceaiul din coaja de cruşin este recunoscut pentru efectele sale laxative, coleretice(fluidizeaza bila), având în acelaşi timp o acţiune relaxantă asupra musculaturii intestinale. Preparare şi administrare : se pune o lingură de scoarţă uscată şi măcinată, apoi se pune în 300 ml apa rece.Se fierbe timp de 25 de minute, după care se lasă la macerat aproximativ 4-6 ore.Se strecoară şi se bea călduţ, îndulcit cu miere de albine dimineaţa cu 20 de minute înainte de masă.În constipaţiile rebele se recomanda consumul a două căni de ceai pe zi:unul dimineaţa şi unul seara.
Din cruşin se poate prepara şi o tinctură din 20g de scoarţă macerată în 100 ml alcool, care se consumă zilnic, câte 2-4 linguriţe amestecate cu miere dimineaţa pe stomacul gol.Se poate administra şi sub formă de pulbere, în doza de 1-2 vârfuri de cuţit amestecate cu putină miere de albine, dimineaţa pe stomacul gol.Tratamentul durează câte 5-7 zile pe lună, timp de 3 luni consecutiv. Afinul Preparatele din frunzele şi fructele de afin au acţiune antidiaretică, antiseptică, antiinflamatoare.Extrasul din frunze de afin scade nivelul de glucoză din sânge şi nivelul trigliceridelor.Afinul are calităţi antiulceroase datorită stimulării apărării locale a mucoasei stomacului. Prepararea şi administrarea Infuzia: se preapară folosind o lingură de fructe uscate peste care se toarnă două pahare cu apă fiartă şi răcită.Fructele se lasă la macerat opt ore, apoi se bea întreaga cantitate de lichid în cursul unei zile.Pentru a mări acţiunea astringentă şi antiseptică a fructelor de afin, se adaugă coajă de stejar, flori de muşetel şi frunze de mentă.

Niciun comentariu: