luni, 29 decembrie 2008

Obiceiuri de Revelion în lume




Fiecare ţară are propriile obiceiuri pentru a marca trecerea în următorul an.În multe locuri din lume există superstiţia că norocul din anul care vine depinde sau poate fi influenţat de alimentele pe care le consumi de Revelion.Mâncărurile de sărbătoare la noi se preapară din carnea de porc, însă fiecare ţară are propriile tradiţii.

În Grecia Anul Nou este dedicat Sfântului Vasile, celebrat pentru sufletul lui bun.În această zi copii îşi pregătesc încălţările şi le aşează lângă fereastră pentru ca Sfântul sa le lase darurile binemeritate.
Mâncarea tradiţională este ,,vassilopitta", o prăjitură în care este pusă o monedă de argint iar cel care o va găsi va avea noroc.
Spania
La ora 00:00 se mănâncă 12 boabe de struguri, reprezentând dorinţele pentru fiecare lună din an.
Portugalia
Există acelaşi obicei ca în Spania numai că nu se folosesc boabe de strugure, ci smochine.
Italia
În seara de Anul Nou se aruncă pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut.Mobilier, vase, haine, şi altele sunt aruncate în plină stradă.Tradiţia este însă pe cale de dispariţie pentru că există riscul să se accindenteze trecătorii.Ca şi la noi italienii consumă carne de porc.Carnea grasă find simbolul portofelelor pline.
Olanda
Intrarea în noul an se face prin focuri de artificii, fiind şi singura perioadă în care artificiile sunt puse în vânzare.În Olanda se consumă gogoşile, deoarece în multe culturi alimentele ce seamănă cu un cerc simbolizează perfecţiunea unui nou an împlinit.
Belgia
Începând cu ora 12 se poartă o monedă de argint în buzunar pentru a avea bani tot anul.Prima zi se sebează cu varză murată cu cârnaţi(choucroute).
Scoţia
Vălătuce de smoală sunt aprinse şi lăsate să alunece pe străzi.Anul care trece este ars şi cel nou poate să vină.O superstiţie de care scoţieni ţin cont este aceea că prima persoană care le calcă pragul trebui să fie un bărbat brunet, care aduce un cadou pentru gazdă.Cadoul trebuie să fie pâine , cărbune, bani şi verdeaţă, simbolurile bunăstării, norocului şi longevităţii.
Rusia
Se bea şampanie la miezul nopţii iar uşile şi geamurile vor fi deschise pentru a da voie noului an să intre.

În America fasolea este considerat aliment aducător de noroc, astfel el este nelipsit din meniul de revelion de pe masa superstiţioşilor.

În Germania se consumă peşte iar oamenii poartă solzi argintii în buzunar pentru prosperitate.
În China Anul Nou se sărbătoreşte între 17 ianuarie şi 19 februarie.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Super tare

M-a ajutat la tema.