Colesterolul este o componentă naturalăa grăsimilor.Colesterolul are doua surse: o parte la nivelul ficatului din grăsimile din alimentaţie iar cea de a doua sursă o reprezintă alimentele care conţin colesterol.Colesterolul este o lipidă indispensabilă vieţii.
Consecinţele colesterolului
Organismul unei persoane mature are nevoie zilnic de maximum 300 mg de colesterol.Este normal să avem colesterol în sânge într-o anumită limită, peste această limită el devine nociv.Acest fapt duce la apariţia unui infarct sau a unui accident vascular cerebral.
Pentru a afla dacă aveţi colesterulul mărit, trebuie să vă faceţi analiza sângelui.Dacă sunteţi supraponderal, sedentar, aveţi o alimentaţie nesănătoasă, sunteţi vârstnic sau rudele de sânge au valori crescute ale colesterolului, atunci riscul este mai mare.
După vârsta de 50 de ani femeile tind să aibă colesterolul mai mare decât bărbaţi de aceeaşi vârstă.
Atenţie însă! şi persoanele slabe sau tinere pot avea colesterolul crescut.
Ce trebuie să faceţi dacă aveţi colesterolul mărit?
În cazul în care vă confruntaţi cu această problemă, este indicat să aveţi o alimentaţie sănătoasă, iar în cazul în care fumţi va trebui să renunţaţi.
Alimentele bune de consumat sunt pâinea intermediară sau graham, fructe şi legume proaspete,ulei de măsline, margarină vegetală, prăjituri cu fructe, cartofi copţi ,lapte şi brânzeturi dietetice , brânză de vaci , ouă fierte-doar un gălbuş pe săptămână , produse din soia ,carne slabă,peşte şi fructe de mare.
Alimentele mai puţin indicate sunt:pâinea proaspătă , produsele de patiserie , fructele uleioase cum ar fi :nucile , alunele şi migdalele; slănina , prăjiturile cu cremă de unt , cartofi prăjiţi , caşcavalul , omleta , maioneza , carnea de porc , mezelurile şi totodată este necesară în mod special evitarea prăjelillor.
Este necesar să încercaţi să slăbiţi progresiv.
Stă în puterea fiecaruia dintre noi să ne schimbăm obiceiurile nesănătoase.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu