sâmbătă, 6 decembrie 2008

Mâine este ziua Sfintei Filofteia


Pe 7 decembrie Biserica Ortodoxă o sărbătoreşte pe Sfânta Filofteie, ale cărei moaşte le găsim la Curtea de Argeş. Încă de astăzi s-a oficiat o slujbă pentru pomenirea ei şi mâine va avea loc o altă slujbă chiar de ziua ei.
S-a născut la începutul veacului al XIII-lea in orasul Tîrnovei, capitala împărăţiei românilor şi a bulgarilor, din sudul Dunării.Părinţii sfintei erau creştini şi se ocupau cu agriculrura.
Numele Filofteia în greceşte inseamna "iubitoarea de Dumnezeu", lucru pe care il va dovedi cu fapta in cursul scurtei sale vieti pamantesti.Părinţii sfintei erau creştini şi se ocupau cu agricultura.Mama sfintei, de neam valah, fire evlavioasă , mergea adesea la sfintele slujbe bisericeşti , ascultând cu luare aminte, dumnezeieştile Scripturi , straduindu-se să fie împlinitoare a lor , copila era nelipsită de lângă dânsa.
După ce mama ei a murit a rămas în casa părintească, respectând toate cele ce învăţase de la mama ei, trăind mai mult pentru Hristos şi pentru cei aflaţi in suferinţă.Tatăl ei s-a recăsătorit cu o femeie străină de vieţuirea creştină , nemilostivă .Femeia o ura de moarte pe fericita copilă deşi aceasta o ajuta în gospodărie şi o asculta , însă nu mai mult ca pe Dumnezeu.Mergerea la biserică a tinerei i-se părea mami vitrege o pierdere de timp , postirile şi rugăciunile ei o porneau spre mînie.Aceasta o punea la munci grele pe fată şi îl invrăjbea pe tatăl ei.Fata era trimisă să îi ducă tatălui hrană la câmp şi se întâlnea cu cei săraci şi îi era milă de ei şi le dădea câte puţin din hrana pentru tatăl său.Făcând în mai multe zile astfel de fapte , părintele său era hrănit neîndestulător , motiv pentru care îi reproşsează soţiei că nu îi trimite hrană suficientă. Femeia îi spune acestuia că ea mereu i-a trimis destulă hrană învinovăţind-o pe fată.
Într-o zi tatăl a urmărit-o pe Filofteia şi a văzut-o pe aceasta cum împărţea din hrana lui săracilor.Tatăl şi-a ieşit din fire şi a scos barda de la brîu pe care o purta de obicei şi a aruncat-o asupra ei. Rănind-o grav la picior , sângele a început să curgă şiroaie.După fapta comisă tatăl a vrut să ridice trupul fetei pentru al înmormânta, însă Dumnezeu a îngreunat trupul fetei şi abia după ce Arhiepiscopul din Tarnava a rostit numele bisericii din Curtea de Argeş trupul fetei a putut fi ridicat.
De atunci cinstitele moaşte ale Sfintei muceniţe Filofteia au devenit pentru ţara noastră o binecuvîntare a lui Dumnezeu.De apropae opt veacuri, ea ocroteşte mănăstirea Curtea de Argeş şi pe creştinii ortodocşi.

Niciun comentariu: