duminică, 30 noiembrie 2008

Sfântul Andrei

Astăzi 30 noiembrie Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Andrei.El este unul din cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Hristos, iudeu de neam din localitatea Betsaida, frate cu Simion Petru un alt Apostol al Mântuitorului.
Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul României.Potrivit tradiţiei şi celor scrise de istorici şi teologi din primele veacuri creştine a fost primul care a adus creştinismul la geto-daci,pe teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră.
Potrivit istorie dupa ce a propovăduit creştinismul la noi, Sfântul s-a întors în Grecia în oraşul Patras.Acolo a murit ca martir fiind răstignit pe o cruce în formă de x din considerente nedemne faţă de Mântuitorul său.Crucea sub formă de x semnificând un simbol al pătimiriii şi al martirului, pe aceasta o găsim şi în cele mai periculoase zone unde se intersectează circulaţia feroviara cu cea rutiera.Aceasta este considerată ca un semn protector de către feroviari.
Tradiţii de Sfântul Andrei
Se spune ca în seara de dinainte trebuie saă ungem tocurile geamurilor,ale uşilor sub formă de cruce pentru alungarea strigoilor.Se pune grâu la încolţit şi daca de Crăciun va încolţi vei avea noroc.
Fetele nemaritate îsi pun 46 de boabe de grâu sub perne iar dacă se întâmplă să visezeca îi ia cineva grâul se va mărita.
În această zi nu se mătură şi nu se aruncă nimic din casă, altfel se spune că lupii vă vor mânca vitele.
Conform tradiţiei această zi aduce şi o prognoză meteo,dacă în aceea seară va fi cald şi senin iarna nu va fi geroasă,iar dacă va fi frig şi ninsoare iarna va fi geroasă.
Cei care poartă acest nume sunt oameni inteligenţi,responsabili şi stabili.
Un sincer şi un călduros La mulţi ani!tutror celor care poartă acest nume.

Niciun comentariu: