luni, 7 martie 2011

Ştiaţi că...


*O baterie aruncatâ în pământ durează la infinit? Acestea nu trebuie aruncate, deoarece produc infestarea pânzelor freatice cu metale grele, adesea cancerigene care pot provoca alergii sau alte neplăceri. Astfel acestea trebuie predate în magazinele care le colectează.

*Chibriturile se descompun între o lunî şi un an.

*O doză se descompune între 10 şi 100 de ani.

*Sticla- un pahar se descompune în 4000 de ani.

*O ţigară neaprinsă rezistă între 1-2 ani.

joi, 3 martie 2011

Să învăţăm să reciclăm


În toate cartierele din oraş au fost montate, la rampele de gunoi, pubele speciale pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Acestea au şi înscrisuri speciale, astfel încât oamenii să ştie că unele se pun hârtii, sticle, plastice şi obiecte metalice.

Reciclarea reprezintă prelucrarea deşeurilor în vederea refolosirii lor. Cu toţii ar trebui să protejăm natura, de aceea este bine de ştiut că nu toate lucrurile se pot recicla.

Obiectele din plastic pot fi reciclate, însă nu toate, astfel sticlele şi flacoanele vor fi reutilizate dar sacii din plastic, foliile de la reviste, ambalajele uşoare sau caserolele de polistiren trebuie aruncate la gunoi.

Ziarele, revistele, prospectele, foile de hârtie, plicurile, cataloagele, cutile metalice dar şi cele de carton vor fi refolosite, în schimb trebuie aruncate batistele sau articolele igienice şi tăviţele din hârtie.

Ambalajele de sticlă se pot recicla, însă paharele şi vesela au o compoziţie diferită şi nu şi nu se colectează la sticlă. Becurile consumate trebuie duse la magazinele de profil,



Transformarea produselor reciclabile

Obiectele din plastic care pot fi refolosite sunt topite, iar cel transparent este transformat în fibre textile. Din acestea se fabrică vestminte polare, umpluturi pentru perne şi pilote. Cel opac este bun pentru jardiniere, mobilier, cofraje de piscină şi pentru conducte.

Hârtia, ziarele şi revistele vor fi înmuiate în apă pentru înlăturarea cernelii, după care vor fi transformate în pastă de hârtie. În urma acestui proces produsele redevin ce au fost.

Cartonul se poate recicla de zece ori şi poate deveni ambalaj pentru hârtia igienică, cutii de prăjituri şi ambalaj pentru lapte.