luni, 31 mai 2010

Mugurii de brad- întrebuinţări


Mugurii de brad se pot prepara ca sirop, tinctura sau ceai, toate acestea au proprietati curative. Mugurii de brad se culeg la munte, în luna iunie în funcţie de altitudine, este de preferat ca aceşti muguri de brad să fie verzi.

Infuzia din muguri de brad este bună pentru bolile de plămâni.

Persoanelor anemice le este recomandat siropul de brad. Siropul din muguri de brad se poate prepara atât la cald cât şi la rece. Siropul de muguri de brad se prepară dintr-un kilogram de muguri care se fierb în doi litri de apă la foc domol, într-un vas acoperit, pentru, pentru 15-20 de minute. După ce se răceşte , se filtrează, iar la fiecare litru de decoct se adaugă câte două kilograme de zahăr. Se mai odata în clocot, după care se pune în sticle.Persoanelor anemice li-se recomandă să ia câte 2-3 linguriţe de sirop înainte de masă, timp de două săptămâni. Siropul diluat cu apă scade febra, iar nediluat se floseşte în tratamentul tusei.

Spre deosebire de siropul preparat la cald, cel la rece are avantajul păstrării vitaminei C. Acesta se prepară astfel: într-un borcan mare se pune un strat de muguri de brad şi unul de zahăr, taseaz-i bine , apoi închide borcanul şi pune-l într-o cameră întunecată şi răcoroasă. Cu timpul zahărul se va dizolva şi se va transforma în sirop.

Durerile articulare sau de reumatism pot fi calmate cu ajutorul compreselor de brad. Se opăresc mugurii de brad cu apă fierbinte, după care se înfăşoară într-un tifon şi se aplică pe locul dureros.

Tinctura de brad se prepară astfel : se pun 15 linguri de muguri tocaţi mărunt într-un borcan, apoi se adugă două linguri de răşină de brad şi 150 ml de alcool alimentar. Se lasă la macerat 10 zile, după care se filtrează conţinutul. Această tinctură este utilă pentru cicatrizarea rănilor.