sâmbătă, 31 ianuarie 2009

Olimpicii vor fi premiaţi


Luni la ora 12, la Inspectoratul Şcolar Argeş George Copos le va înmâna bursele de merit olimpicilor argeşeni.Olimpici nominalizaţi de principalele ziare locale şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean.Suma pe care aceştia o vor primi este de 400 de lei.

Veste proastă pentru fumători


Accizele la tutun şi alcool vor fi majorate. De la 1 iulie 2008 taxa este de 50 de euro, valoarea acesteia urmând să crească la 61,2 euro de la 1 iulie 2009 şi la 74 de euro la 1 iulie 2010.Acciza include şi taxa pe viciu în valoare de de 10 euro.Acest lucru va duce la scumpirea ţigărilor cu 50%.

miercuri, 28 ianuarie 2009

Telefon gratuit pentru pacienţi şi medici


Începând de luni Ministerul Sănătăţii a lansat cu sprjinul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, o linie telefonică gratuită dedicată semnalării deficienţelor existente în sistemul de sănătate.Numărul de telefon este 0800.800.885 care le sta la dispoziţie atât medicilor cât şi pacienţilor de luni până vineri între orele 8-18.

Apelurile telefonice vor fi înregistrate de o echipă operativă ce va selecta problemele în funcţie de specific.Ulterior acestea vor fi transmise direcţiilor specializate din cadrul ministerului spre soluţionare.

Telefoanele anonime nu vor fi luate în calcul şi apelanţii vor avea identitatea protejată în cazul unor investigaţii.

Vor fi sancţionaţi cei care vor utiliza injurii sau apeluri multiple nejustificate.

Simpozion în Conacul de la Goleşti


Mâine începând cu ora 11, la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturi, în Conacul de la Goleşti va avea loc simpozionul cu tema ,,Personalităţi culturale şi politice din neamul Goleştilor".În cadrul simpozionului vor fi evocaţi Nicolae Golescu, Constantin (Dinicu) Golescu, Zinca Golescu, Alexandru Golescu şi Alexandru Davila.

Evenimentul se va derula sub forma dialogului între specialişti din muzee şi elevi ai cercului de istorie de la Colegiul Naţional ,,Zinca Golescu".

Dafin-întrebuinţări


Frunzele de dafin sunt foarte utilizate în bucătărie.Dacă sunt verzi sunt foarte amare, chiar dacă aromate.Prin uscare amăreala dispare şi rămâne doar aroma deosebită.Frunzele uscate pot fi gătite timp îndelungat şi nu trebuie o cantitate foarte mare.Frunzele de dafin se mai pun în marinate, în sosurile de roşii, în zacuscă.


Sănătate

Poate fi folosit ca prim ajutor împotriva intoxicaţiilor, a cazurilor de otrăvire, ba chiar şi împotriva stării de ebrietate.20-30 de frunze de dafin opărite cu o cană de apă şi lăsate la infuzat 20 de minute se transformă într-un vomitiv redutabil.O infuzie mai uşoară ajută împotriva răguşelii., pierderi vocii, infecţiilor gingiei.10 frunze de dafin într-o cană cu apă clocotită se lasă la răcit, după care se fac gargară şi clătiri ale gurii cu acest preparat.

marți, 27 ianuarie 2009

Busuiocul-întrebuinţări


Este un ingredient principal în bucătăria balcanică şi orientală.În supa de roşii este excelent, sau în salatele de primăvară.În ciorba de perişoare deoarece îi dă un gust aparte.Din busuioc uscat se poate face un sos foarte bun pentru peşte sau pui.Se prepară astfel:se pun 2 linguriţe cu busuioc uscat, amestecate într-o ceaşcă cu apă în care ai desfăcut 2 linguri cu făină, apoi se pune pe foc împreună cu o ligură de smântână.


Sănătate

Este aromatizant, este un excelent calmant al colicilor intestinale, absoarbe gazele, este stimulator al secreţiei de lapte la femeile în perioada de alăptare, reduce stările de vomă.
Uleiul volatil are proprietăţi antimicrobiene şi antifungice.Este eficient şi în diaree, balonări intestinale, ulcer gastric, vomă, bronşită, gripă, cefalee, anorexie, infecţii urinare.
Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 200 ml apă clocotită şi se beau 3 ceaiuri călduţe pe zi, după mesele principale.

Taxa auto pentru toate maşinile


Din aprilie, şoferii ar putea plăti o taxă de poluare anuală., chiar dacă maşina este deja înmatriculată.De la 1 februarie şi până atunci, maşinile ar putea fi înscrise conform legislaţiei valabile în luna iulie 2008.Astfel scutirea pentru maşinile noi s-ar putea aula.Noua taxă va avea la bază principiul ,,poluatorul plăteşte", cu cât maşina poluează mai mult, cu atât proprietarul vehiculului va plăti mai mult.

Rebreanu a rămas fără casă...




În judeţul Argeş, la Valea Mare-Ştefăneşti a existat până mai ieri casa memorială a lui Liviu Rebreanu.Un mare romancier, dramaturg şi academician român.A scris numeroase opere printre care ţin să amintesc câteva: romanul ,,Ion", ,,Răscoala", ,,Pădurea spânzuraţilor",nuvele ,,Iţic Ştrul, dezertor", ,,Golanii" şi altele.
Liviu Rebreanu a cumpărat casa de la Valea Mare în anul 1930 şi a stăpânit-o până la 1 septembrie 1944, dată la care s-a stins din viaţă.Un an mai târziu doamna Fannx Rebreanu, împreună cu fiica, Puia Florica, a vândut acesată casă către familia Erbaşu, care a devenit astfel proprietar de drept.Regimul comunist procedează însă la naţonalizarea acestei proprietăţi, iar la 27 mai 1969 ea devine casă memorială, aflată în patrimoniul cultural al statului.În anul 1989 s-a adoptat legea retrocedării bunurilor confiscate de puterea comunistă, astfel că acesată casă a fost revendicată de proprietarul de drept.
Bunurile aparţinând prozatorului se află în custodia Muzeului Judeţean Argeş, au fost deja evacuate în mare parte depozitate urmând ca autorităţile să decidă asupra destinaţiei lor.


luni, 26 ianuarie 2009

Dacia îşi întrerupe producţia


Începând de astăzi şi până pe 8 februarie uzina Dacia nu mai fabrică autoturisme.Angajaţii au intrat în şomaj tehnic şi vor primi 85% din salariul cuvenit.Producţia va fi reluată pe 9 februarie.

Lecţii de zbor


Tinerii cu vârste cuprinse între 16 şi 22 ani vor putea învăţa gratuitcum să piloteze un avion, să facă paraşutism şi planorism în aerocluburile teritoriale din România.Înscrierile se fac până pe 30 ianuarie la Aeroclubul din România.Pentru înscriere este nevoie să se completeze o fişă de înscriere, o cerere de legitimare şi să obţină o fişă medicală standard.Preţul vizitei medicale este sub 100 de lei, la care se adaugă taxa de legitimare.

duminică, 25 ianuarie 2009

Levănţica-întrebuinţări


Întrebuinţări în bucătărie

Este des întâlnită în combinaţie cu alte ierburi în sudul Franţei.Se poate combina cu cimbru, fenicul, anason şi tarhon, pentru condimentarea peştelui şi acărnurilor de miel sau vită.Mare atenţie se pune foarte puţin, pentru că prea multă levănţică anulează celelalte arome şi amărăşte mâncarea.Se mai foloseşte în indusatria lichiorurilor şi în aromatizarea îngheţatelor.


Sănătate

Florile se folosesc sub formă de infuzie, care au acţiune calmantă asupra sistemului nervos.Este recomandată în neurastenie, migrene, boli de inimă care au un substrat de origine nervoasă.Ceaiul de levănţică măreşte diureza şi secreţia biliară, putând fi folosită în tratamentul Bolilor de rinichi şi ficat.

Mai puţine medicamente gratuite


Numărul medicamentelor compensate şi gratuie ar putea fi redus, a anunţat ieri Irinel Popescu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.Această decizie nu va afecta pacienţii care primeau şi până în acest moment medicamente pentru că vor exista echivalente.

Medicamentele mai puţin utilizate vor fi excluse de pe listele compensate.

sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Hora Unirii


Astăzi s-au împlinit 150 de ani de la Marea Unire.În toată ţara au avut loc festivităţi pentru a sărbători acest eveniment.Hora Unirii a străbătut toate colţurile ţările.

Hai să dăm mână cu mână
Cei cu inimă română,
Să-nvârtim hora frăţiei
Pe pământul României!
Iarba rea din holde piară!
Piară duşmănia-n ţară!
Între noi să nu mai fie
Decât flori şi omenie!

vineri, 23 ianuarie 2009

150 de ani de la Marea Unire




Mâine se împlinesc 150 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza şi de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească. Cu această ocazie vor avea loc diverse activităţi pentru asărbători acest eveniment.


Simpozion la Goleşti
Începând de astăzi la ora 10:30, la Muzeul Pomiculturii şi Viticulturii Goleşti va avea loc un simpozion sub genericul ,,Unirea-n cuget şi-n simţiri-150 de ani de la Marea Unire".La acest eveniment vor participa specialişti din judeţ şi din ţară, elevi de la şcolile Nr.20 Piteşti, Valea Mare ,,Vintilă Brătianu", Nr.2 Ştefăneşti şi ,,Dinicu Golescu" din Goleşti.
Manifestarea se va încheia cu hora Unirii în faţa conacului familiei Golescu.
Ceremonie la Piteşti
Sâmbătă, la ora 10, la Piteşti în Piaţa Vasile Milea se vor depune coroane, după care în faţa Cercului Militar fanfara Teatrului ,,Alexandru Davila" şi ansamblul ,,Doina Argeşului" vor susţine un moment artistic.

joi, 22 ianuarie 2009

Invitaţie la teatru



Atăzi, la ora 19, Teatrul ,,Al Davila” vă invită în Sala Mare la spectacolul ,,O scrisoare pierdută”, de I.L.Caragiale.
Punerea în scenă poartă semnătura regizorului Zoltan Schapira(Suedia).

Unirea la Biblioteca Judeţeană


Biblioteca Judeţeană va găzdui în perioada 24-31 ianuarie, în holul instituţiei, o expoziţie de carte şi documente sub titulatura ,,150 de ani de la Unirea Principatelor Române”.Această expoziţie este realizată în colaborare cu Arhivele Statului Piteşti.

miercuri, 21 ianuarie 2009

Olimpiada locală la matematică


Sâmbătă, la ora 9 se va desfăşura olimpiada locală la matematică, destinată elevilor din învăţământul preuniversitar.
Concursul pentru gimnaziu va avea loc la următoarele centre:şcolile Nr. 15 şi 18 din Piteşti, Liceul ,,I.Zamfirescu” din Mioveni, Colegiul Pedagogic ,,Carol 1” Câmpulung şi Şcoala Nr.2 Curtea de Argeş.
Liceenii vor susţine concursul la:Liceul ,,Ion Barbu” Piteşti, Colegiul Naţional ,,Dinicu Golescu” Câmpulung, Colegiul Naţional ,,Vlaicu Vodă” Curtea de Argeş şi Liceul ,,I.Mihalache”Topoloveni.

Beneficiile ardeiului iute


Ardeiul iute este un bun antiinflamator dacă este aplicat sub formă de pastă ori unguent pe zona afectată.Pasta se obţine prin pasarea a 2-3 ardei iuţi cu maşina de tocat.Se pune apoi într-o batistă sau tifon şi se aplică pe zona dureroasă.Unguentul se găseşte în magazinele naturiste.Pentru crampele cauzate de cârcei, este recomandat consumul de ardei iute în alimentaţie.

Tratează problemele digestive
Tinctura de ardei iute uşurează digestia, protejează mucoasa stomacală şi favorizează eliminarea gazelor intestinale.Se administrează câte o jumătate de linguriţă cu preparat diluat în puţină apă, de trei ori pe zi.

Încetineşte îmbătrânirea
Un ardei iute pe zi ţine radicalii liberi la distanţă, ajută organismul să se imunizeze şi alungă oboseala.În plus se crede despre el că stimulează eliberarea de endorfine, aşa numiţi ,,hormoni ai fericiri”.

Redă vigoare firului de păr
Dacă ai probleme cu căderea părului , încearcă tinctura cu ardei iute.Înainte de a te spăla pe cap, fricţionează pielea capului cu puţină tinctură şi las-o să acţioneze o jumătate de oră, după care te poţi spăla.Ai grijă să foloseşti un şampon ,,moale” recomandat spălărilor frecvente.Repetă de două ori pe săptămână, timp de o lună.Ardeiul stimulează circulaţia sangvină, întărind rădăcina firului de păr.

Reţetă de tinctură
Taie foarte mărunt vreo 10 ardei iuţi şi pune-i într-un borcan de 800 de ml.Toarnădeasupra 500 ml de alcool alimentar de 70 de grade şi închide-l cu un capac.Lasă-l la macerat 10 zile, timp în care mai scutură puţin borcanul.La final, strecoară preparatul şi toarnă-l în sticluţe mai mici închise la culoare.

marți, 20 ianuarie 2009

Cum să scapi de mirosul de naftalină

Mirosul de naftalină se poate înlătura pulverizând în şifonier o soluţie din apă cu zeamă de lămâie.
Cuişoarele dau rezultate similare dacă sunt presărate printre haine şi vor fi lăsate aşa patru luni.
Coaja de portocală îndepărtează moliile, nu trebuie să faci altceva de cât să pui câteva coji uscate în buzunarele blănurilor, între păturile puse la păstrat sau peste îmbrăcămintea din lână.Lasă-le maxim o săptămână, apoi schimbă-le.

Paşapoarte electronice


Ţara noastră este prima din Uniunea Europeană care a introdus paşapoartele electronice, cu ambele elemente biometrice:imaginea facială şi impresiunile digitale.
Noul tip de paşaport a fost introdus la data de 31 decembrie 2008 şi prezintă o serie de noutăţi.Cea mai importantă este introducerea unui cip, care include toate datele personale existente în fila informatizată:nume, prenume, data naşterii, codul numeric personal, termenul de valabilitate al documentului, organul emitent, cetăţenia şi altele.
Acest cip conţine şi impresiunile digitale a două degete pereche de la mâini, cu excepţia minorilor cu vârsta sub şase ani.
Implementarea proiectului va fi realizată în două etape:proiectul- pilot şi implementarea acestuia la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate.
Proictul pilot se desfăşoară în judeţele Ilfov şi Argeş.În primul judeţ acţiunea a fost demarată din decembrie 2008, iar cea di Argeş va fi începută la sfârşitul acestei luni.
Primele documente vor fi eliberate în judeţul Ilfov şi conţin 50 de elemente de siguranţă, faţă de paşapoartele actuale, care au 32 de elemente.
Termenul de eliberare a noilor acte este de 20 de zile lucrătoare, perioadă care în scurt timp va fi modificată la 15 zile.

luni, 19 ianuarie 2009

Se scumpeşte alcoolul


De la 1 februarie alcoolul se va scumpi, din cauza majorări valorii accizelor şi a cursului de schimb la care acestea se calculează.Toate produsele care poartă accize sau alte taxe în euro se vor scumpi, cu excepţia ţigărilor, al căror preţ a crescut în avans în decembrie.

Brânzeturi ambalate


Începând de la 1 februarie brânza şi celelate produse de origine animală, comercializate în pieţe vor fi ambalate ca la supermarket.Producătorii sunt obligaţi ca până la sfârşitul lunii, să îndeplinească toate cerinţele de vânzare cerute de Autoritatea Sanitar Veterinară, astfelriscă să îşi piardă dreptul de comercializare.

duminică, 18 ianuarie 2009

Vanilia- întrebuinţări


Sănătate

Vanilia are priorităţi antioxidante.Este un afrodisiac natural ale cărui beneficii sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri.Masajul cu ulei de vanilie, dar şi aromaterapia cu acest produs sunt recomandate pentru efectul reconfortant.Tratează depresia şi stările de anxietate.Crema de corp cu extract de vanilie previne îmbătrânirea prematură a pielii.

Bucătărie

Vanilia este alături de piper sau scorţişoară, cel mai folosit condiment.Se foloseşte în special la prepararea prăjiturilor, a cozonacului, a îngheţatei.În alte părţi ale lumii este folosită şi pentru pregătirea fructelor de mare sau chiar a cărnii de pui.

sâmbătă, 17 ianuarie 2009

Remediu pentru alcoolici


Tinctura de ardei iute vine în ajutorul celor care suferă de alcoolism.Cei care suferă de acest viciu trebuie să ia câte 10-30 de picături de tinctură dizolvate într-o cană cu infuzie de pelin de câte ori simt nevoia să bea.

Fuego la Piteşti


Mâine la ora 18, la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti cântăreţul Fuego va susţine un concert.
Fuego, pe numele lui adevărat Paul Surugiu, este unul dintre cei mai indrăgiţi cântareti atât de publicul tânăr cât şi de cei mai vârstnici.

vineri, 16 ianuarie 2009

Registrul abonaţilor


Utilizatorii de telefonie fixă şi mobilă vor avea acces de la 31 octombrie la un registru al abonaţilor.

Acesta va conţine numerele de telefon şi datele de identificare ale acestora.Baza de date va fi realizată de un furnizor de serviciu universal, desemnat în urma unei licitaţii.

Registrul abonaţilor va fi disponibil pe internet, accesul la acesta fiind gratuit pentru toţi utilizatorii.

Criza finaciară


Încă din 2008 se anunţa sosirea unei mari crize şi în România, iată că rezultatele nu au întârziat să apară.Leul a pierdut în faţa euro fapt care ne afectează pe toţi cetăţenii.De ce?Pentru că foarte mulţi dintre noi au împrumuturi făcute în euro la bănci, abonamente la telefonia mobilă...cheltuieli de zi cu zi.Împrumuturi pe care majoritatea românilor nu le-au făcut de drag, ci de nevoie.Pentru că să fim serioşi cui îi e drag să trăiască din împrumuturi.Neajunsurile, greutăţile şi cheltuielile imprevizibile duc în această direcţie.

Băncile vor acorda cu mai mare atenţie împrumuturi, marile companii vor intra şi ele în criză fapt ce va duce la restructurări, la lipsa locurilor de muncă.Şi apoi ce rămâne de făcut, cu excepţia zicalei că ,,să sperăm ca această criza va trece foarte repede", de sperat o sa sperăm mereu că asta nu costă, în timp ce facturile nu întârzie să apară.Până atunci fiecare cetăţean încearcă să îşi reducă cheltuielile, ajung la mica înţelegere cu băncile şi aşteaptă să treacă criza.

Criză e pentru toată lumea, numai că din punctul meu de vedere îi afectează cel mai mult pe cei săraci, care după ce că nu aveau acuma sunt prinşi din ce în ce mai rău la strânsoare.

Facem economii şi încercăm să fim optimişti pe cât posibil ca va trece repede.

joi, 15 ianuarie 2009

Şoferii încăpăţânaţi

Cine să îi mai înţeleagă şi pe şoferii aştia!Uneori se grăbesc să ajungă unde au nevoie şi alteori au timp de tâpenii.Astăzi spre exemplu undeva în Piteşti doi şoferi nu se înţelegeau.La o ieşirea pentru unul o intrare în parcare pentru celălat doi şoferi se împungeau.Unul mai încăpăţânat ca altul.
Şi uite aşa au stat ei frumuşel până ce în ambele părţi s-au format cozi.Chiar şi aşa păreau de nemişcat, mai ambalau motorul.Erau nepăsători de ce se afla în spate.
Cu chiu cu vai se urniră, dar greu...Se uitau oamenii la ei, unii râdeau iar alţi le făceau semne că nu au minte.
Acest aspect se numeşte orgoliu în trafic pentru unii că de vorba lor, ,,de ce să mă dau eu bă, că ăla trebuie să se dea ce eu am venit primul".De fapt nu e altceva decât prostia omenească.Risipă de energie, nervi provocaţi aiurea.
Şi ăsta e doar un exemplu, ca să nu mai zic că unii nu ştiu ce înseamnă aia trecere de pietoni sau reguli de circulaţie, de bunul simţ cel puţin nu mai vorbesc.
Am avut ocazia însă să văd şi oameni calmi în trafic, dar nu în România.Vara trecută am fost câteva zile la Viena şi Budapesta şi am fost surprinsă de bunul simţ al şoferilor.Trebuie să recunosc mi s-a părut ciudat, parcă eram în altă lume.La Budapesta eşti claxonat doar dacă ai greşit ceva sau ai vreo problemă la maşină, altfel nu.La noi dacă se face verde şi nu ai plecat eşti claxonat şi poate şi înjurat.
Dar din păcate suntem în România şi sunt destui şoferi care se ocupă de orgoliul prostesc în loc să fie mai atenţi în trafic şi cu mai mult bun simţ.

Informaticienii, premiaţi


Sâmbătă, la ora 17, în amfiteatrul de la Centrul de Calcul, elevii care au câştigat concursul de informatică ,,Dan Barbilian" vor fi premiaţi.

miercuri, 14 ianuarie 2009

Alunele şi nucile hrănesc creierul


Nucile, migdalele şi alunele se numără printre fructele cele mai consistente şi în plus au un procent crescut de fosfor şi calciu.Substanţele conţinute cresc puterea de concentrare şi receptivitate.Nucile şi alunele sunt fructe oleaginoase, extrem de bogate în lipide.Surse de energie şi proteine, alunele şi nucile pot scădea riscul de cancer şi boli cardiovascularesi.Răciţi sau congelaţi alunele şi nucile pentru a preveni râncezirea lor.

Atenţie!
Sunt contraindicate persoanelor care suferă de hepatită sau ulcer.Savurează-le între mese, în cantităţi moderate, deoarece se digeră foarte greu.Evită să le consumi seara.

159 de ani de la naşterea lui Eminescu


Mâine se împlinesc 159 de la naşterea marelui poet naţional Mihai Eminescu, născut la 15 ianuarie la Ipoteşti în judeţul Botoşani.Poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară drept cel mai important scriitor romantic din literatura română a fost supranumit şi „luceafărul poeziei româneşti".
Primul său poem a fost publicat la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file au fost dãruite Academiei Române de către Titu Maiorescu, în sedinta din 25 ianuarie 1902.
La 15 iunie 1889 s-a stins ,,luceafărul".În 17 iunie a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu. A fost ales post-mortem membru al Academiei Române.
Omagii lui Eminescu
Mâine la ora 12, în sala Biblioteci Judeţene, Asociaţia Handicapaţilor Neuromotor din România îl va omagia pe Eminescu în cadrul unui program cultural-artistic realizat de membri Clubului ,,Oblio".
Pentru Şcoala Nr.11 ,,Mihai Eminescu" din Piteşti este un eveniment cu dublă semnificaţie:ziua marelui poet, devenită ziua şcolii.Cu acest prilej la ora 11 în localul şcolii va începe un program artistic şi va continua cu festivitatea de premiere a Concursului de creaţie literar-artistic,artă plastică şi fotografie ,,Mihai Eminescu" şi lansare de carte.
Şi Centrul Cultural Piteşti în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş îl va omagia pe Eminescu începând cu ora 15 la Casa de Cultură a Sindicatelor din Piteşti.

marți, 13 ianuarie 2009

Superestiţii...diverse superstiţii


Astăzi este 13, zi considerată cu ghinion, dacă mai este şi marţi e clar sunt cele trei ceasuri rele.Sunt superstiţii după care unii oameni se ghidează, iar alţii se amuză.
Diverse superstiţii:orice asociere cu numărul 7 este considerată pozitivă, iar dacă numele tău are 7 litere o să ai noroc.Dacă numele tău are 13 litere ai ghinion.
Zilele săptămânii
*Dacă vei primi bani de luni, vei primi toată săptămâna.Dacă vei cheltui zilele următoare vor fi la fel.
*Nu e bine să calci haine duminica.
*Luni, miercuri, joi şi duminică sunt zile cu noroc, iar marţi, vineri şi sâmbătă cu ghinion.Zilele nefaste sunt marţi 13 sau vineri 13.

Noaptea
*Nu fluiera noaptea, după apusul soarelui, pentru a nu chema spiritele rele.
*Nu e bine să stai în faţa oglinzii pe întuneric.
*Nu îţi tăia unghiile seara.Se spune că îţi scurtezi viaţa.
*Când vezi o stea căzătoare noaptea, pune-ţi o dorinţă şi se va împlini.

În casă nouă
*Pentru a avea noroc trebui să pui o monedă în temelia unei case.
*O mătură nouă, o monedă şi un cărbune în casă nouă, vor atrage energiile pozitive.
*Dacă pui o potcoavă deasupra uşii de la intrare, aşaz-o cu capetele în sus.
*Nu schimba apartamentul de la etajul superior la cel inferior al aceeleaşi clădiri, pentr a nu avea ghnion.
*Protejarea locuinţei trebuie făcută cu sarea presărată pe pragul casei.

Pisica neagră
*Se spune că atunci când o pisică neagră se îndreaptă spre tine, ea aduce noroc, numai atunci îţi taie calea îţi ia norocul.
*Dacă ai o pisică neagră, dacă o atingi, să vezi trei pisici negre aduce noroc.
*Dacă o pisică neagră taie calea unor oameni aflaţi la înmormântare, se spune că un alt membru al acelei familii va deceda curând.
*Aduce ghinion să vezi o pisică albă noaptea.
*Dacă îneci o pisică, se spune că vei muri prin înec.

Alte superstiţii...
*Aduce noroc să muţi talismanul de la o maşină veche la o alta nouă.
*Spiritele rele pot fi alungate cu trei bătăi de deget în lemn.
*Nu lăsa mătura lângă pat, pentru a nu atrage energiile negative.
*Talismane cu noroc:trifoi cu patru foi, inimioară, zar, elefant, purceluş şi potcoavă.

Mai puţine cozi la poliţie


Începând cu 1 ianuarie 2009, şoferii cu poliţe CASCO ce sunt implicaţi în accindente de circulaţie, soldate doar cu avarierea propriului vehicul pot solicita asiguratorului documentele pentru reparaţia maşinii.Acest aspect îi scuteşte pe cei implicaţi de drumuri la Poliţie pentru formalităţi.
Această procedură se aplică doar în situaţiile în care avariile maşinii asigurate s-au produs într-un accident de circulaţie din care a rezultat numai avarierea propriului vehicul sau în alte împrejurări decât un accident de circulaţie.

luni, 12 ianuarie 2009

Programul Rabla


De la începutul luni, proprietarii care doresc să scape de maşinile vechi au la dispoziţie noua ediţie a Programului ,,Rabla".Proprietarii ce deţin un autoturism cu o vechime mai mare de zece ani, aflate în stare de funcţionare, pot depune o cerere pentru scoaterea din circulaţie a acestora şi contractarea unei maşini noi.

Prima de casare a crescut cu 800 de lei faţă de anul 2008, ea fiind de 3800 de lei.

Indemnizaţia pentru mame-sumă fixă


Indemnizaţia pentru mame a fost limitată de Guvern de la 85% din veniturile salariale la 100 de euro.Mamele angajate nu vor primi mai puţin de 8 milioane de lei vechi dar nici mai mult de 40 de milioane de lei vechi.

Nici o mămică nu va primi o indemnizaţie mai mare de de o mie de euro, indiferent de venitul realizat în ultimele 12 luni.Cei 800 de lei provin din indemnizaţia mamei de 600 de lei şi 200 de lei alocaţia copilului.

Tezaur folcloric argeşean


Miercuri, la ora 15 la Biblioteca Judeţeană va avea loc spectacolul ,,Tezaur folcloric argeşean".Acesta este susţinut de Liceul de Artă ,,Dinu Lipati" şi Şcoala Nr.1 Piteşti.

duminică, 11 ianuarie 2009

Mărarul


Mărarul este un ingredient esenţial utilizat în bucătăria europeană.Marii producători îi găsim în SUA, Franţa, India şi Rusia.
Beneficiile mărarului Este indicat ca mărarul să se consume crud datorită efectelor sale antioxidante pentru organism.În urma unor studii pe animale s-a constatat că tinctura extrasă din mărar, reduce inflamaţiile şi previne apariţia cancerului, totodată acesta este o sursă importantă de vitamina C. Fiind o foarte bună sursă de fibre, mărarul ajută la reducerea colesterolului din sânge. Problemele stomacului pot fi tratate cu seminţe de mărar.Pune 2 doua liguriţe de mărar într-o cană cu apă clocotită şi lasă-le să fiarbă aproximativ 5 minute.Bea în fiecare zi câte două căni înainte de fiecare masă şi durerile de stomac, crampele, balonările sau colicii vor dispărea ca prin minune. Respiraţia urât mirositoare poate fi îndepărtată cu o gargară cu tinctură de seminţe de mărar. Hipertensiunea se poate trata făcând următorul ceai:piseaza 2 linguri de seminţe şi opreşte-le în 500 ml de apă clocotită.Pune amestecul într-un termos şi lasa-l să stea acolo o oră, apoi strecoară preparatul şi bea câte 100 ml de lichid cu 30 de minute înainte de fiecare masă.Este indicat să urmezi acest tratament timp de două săptămâni. Dacă vrei să scapi mai repede de răceala, pisează o liguriţa de seminţe de mărar şi amestecăle cu cartofi fierţi.În cazul în care nu consumi aşa ceva , le poţi pune direct pe o felie de pâine sau le poţi inghiţi cu apă. Creşterea sânilor Dacă îţi doreşti sâni mai mari foloseşte uleiul de seminţe de mărar.Timp de trei săptămâni trebuie să îţi faci zilnic masaj cu mişcări uşoare către exterior şi interior, dar şi de la bază spre mameleon timp de minimum 10 minute la ambii sâni. Insomnii Înainte de culcare bea câte 100 ml de infuzie de seminţe de mărar pe care o prepari astfel:amestecă 5 linguriţe de seminţe, cu 500 ml vin roşu şi punele la fiert aproximativ 10 minute.Trebuie lăsate la infuzat circa 15 minute după care se strecoară şi se bea câte 2 linguriţe înainte de culcare.
O altă metodă prin care poţi alunga insomniile este cea a băilor fierbinţi cu seminţe de mărar.Se pune o lingură de seminţe în 300 ml apă clocotită şi se lasă să stea timp de 30 de minute, între timp pune într-un lighean apă caldă peste care adaugi infuzia.Tineţi picioarele în acest amestec de două ori pe săptămână seara câte 30 de minute. Cum se consumă mărarulSe consumă toate cele trei părţi ale plantei: bulbul, tulpina şi frunzele.Se îndepărtează tulpinile de bulb. Bulbul se pregăteşte la fel ca ceapa uscată. Tulpinile mărarului sunt întrebuinţate la supe, murături şi fripturi. Frunzele se folosesc în orice preparat pentru aromă.

Cruşinul şi Afinul




Plantele medicinale sunt utilizate ca mijloace tămăduitoare încă din cele mai vechi timpuri.
Mesopotamienii aveau o întreagă farmacie însirând leacuri pe bază de plante şi minerale.Grecii antici au avut o gândire medicală care a influenţat medicina până în zilele noastre.Românii au folosit pentru o lungă perioadă de timp metoda terapeutică bazată pe plante şi pe infuzii. Cruşinul Ceaiul din coaja de cruşin este recunoscut pentru efectele sale laxative, coleretice(fluidizeaza bila), având în acelaşi timp o acţiune relaxantă asupra musculaturii intestinale. Preparare şi administrare : se pune o lingură de scoarţă uscată şi măcinată, apoi se pune în 300 ml apa rece.Se fierbe timp de 25 de minute, după care se lasă la macerat aproximativ 4-6 ore.Se strecoară şi se bea călduţ, îndulcit cu miere de albine dimineaţa cu 20 de minute înainte de masă.În constipaţiile rebele se recomanda consumul a două căni de ceai pe zi:unul dimineaţa şi unul seara.
Din cruşin se poate prepara şi o tinctură din 20g de scoarţă macerată în 100 ml alcool, care se consumă zilnic, câte 2-4 linguriţe amestecate cu miere dimineaţa pe stomacul gol.Se poate administra şi sub formă de pulbere, în doza de 1-2 vârfuri de cuţit amestecate cu putină miere de albine, dimineaţa pe stomacul gol.Tratamentul durează câte 5-7 zile pe lună, timp de 3 luni consecutiv. Afinul Preparatele din frunzele şi fructele de afin au acţiune antidiaretică, antiseptică, antiinflamatoare.Extrasul din frunze de afin scade nivelul de glucoză din sânge şi nivelul trigliceridelor.Afinul are calităţi antiulceroase datorită stimulării apărării locale a mucoasei stomacului. Prepararea şi administrarea Infuzia: se preapară folosind o lingură de fructe uscate peste care se toarnă două pahare cu apă fiartă şi răcită.Fructele se lasă la macerat opt ore, apoi se bea întreaga cantitate de lichid în cursul unei zile.Pentru a mări acţiunea astringentă şi antiseptică a fructelor de afin, se adaugă coajă de stejar, flori de muşetel şi frunze de mentă.

sâmbătă, 10 ianuarie 2009

Tipuri de ceai


Importanţa ceaiului negru şi verde
Ceaiul negru Este de fapt ceaiul chinezesc, el este preparat din frunze de Thea sinensis care au trecut printr-un proces de fermentare în urma căruia anumite taninuri se oxidează şi dau produsului culoarea inchisă. Efectele ceaiului negru se datorează principiilor active conţinute în acesta.Au fost identificate numeroase substanţe dintre care alcaloizii sunt o categorie importantă.Dintre acestea, cea mai mare parte este constituită din cafeină.Efectele importante ale ceaiului negru sunt efectele cafeinei.Ceaiul negru asemenea cafelei negre, a fost şi este consumat pe scară largă drept stimulent.Din nefericire, consumarea ceaiului, ca de altfel şi a cafelei sau a stupefiantelor, duce la dependenţă.
Utilizarea unor cantităţi mari poate duce la apariţia unei intoxicaţii cronice manifestată prin insomnie, slăbire foarte accentuată în greutate, pierderea poftei de mâncare, tulburari nervoase. Ceaiul verde Şi această varietate se prepară tot din frunzele de "ceai".Spre deosebire de ceiaul negru, în cazul ceaiului verde, frunzele sunt stabilizate prin uscarea pe plăci metalice încălzite şi în felul acesta îşi păstrează culoarea verde. Beneficii ale ceaiului verde:sporeşte imunitatea, încetineşte îmbătrânirea, aceelerează slăbirea, înfrumuseţează tenul, topeşte grăsimile, reduce riscul de cancer la stomac, esofag,ficat şi previne cancerul de piele.Împiedică creşterea colesterolului, scade nivelul glicemiei, are efect puternic asupra virusului gripal şi îmbunătăţeşte structurile osoase. Sfaturi:este de preferat să nu se consume dupa ora 17 deoarece conţine cofeină şi poate produce insomnii.Pentru prevenirea cariilor se poate clăti gura cu ceai verde, fapt ce favorizează eliminarea bacteriilor. Pentru un ten frumos şi netezirea ridurilor puteţi aplica pe faţă o compresă călduţă pe baza unei infuzii de ceai verde, peste care adăugati şi 2 linguriţe de miere şi 2 de suc de lămâie. Cosumul excesiv de cofeină poate provoca stări de nervozitate, panică sau insomnii.

Contribuţiile la Casa de Pensii au fost majorate

Contribuţiile la Casa de Pensii au fost majorate începând cu această lună.
Pentru salariaţii care îşi desfăşoară activitatea în condiţii normale de muncă va trebui să se achite 28% din venituri, faţă de 27,5% în luna decembrie, din care 18,5%plătiţi de angajator şi 9,5% plătiţi de angajat.
Pentru persoanele ce se încadrează în condiţii depsebite de muncă, creşterea va fi mai mare cu 0,5% faţă de ultima lună a anului trecut, în prezent fiind de 33%.
Cei care se încadrează în cpndiţii speciale de muncă, vor avea o contribuţie de 38%, din care 28,5% îi revin angajatorului şi 9,5% angajatului.

Încep cursurile After-School

Copii din Curtea de Argeş care s-au înscris la cursurile After-School, vor începe de luni cursurile.Programul Fundaţiei ..Basarab", vine în sprijinul părinţilor care nu au timp să se ocupe de copii lor.
Proiectul iniţiat oferă elevilor cu vârste cuprinse între 7 şi 11 ani servicii de îngrijire după terminarea orelor de şcoală.Elevii vor fi preluaţi de cadre specializate la ora 12 şi vor fi duşi la sediul Fundaţiei din strada 1 Decembrie, la internatul Grupului Şcolar Ferdinand 1.
Până la ora 14 cei mici au program de joacă, apoi işi vor face temele.Totodată ei pot participa şi la alte activităţi suplimentare cum ar fi:cursuri de muzică, dans, poezie, engleză, desen sau teatru.
De supravegherea şi consilierea copiilor se va ocupa personal calificat, selectat din rândul cadrelor didactice din oraş.Pentru un copil părinţi vor scoate din buzunar 350 lei.

Olimpiada judeţeană


Astăzi, la Piteşti a avut loc faza judeţeană a olimpiadelor şcolare la trei discipline.Cele trei discipline sunt limba şi literatura română, limba engleză şi chimie.Locurile de desfăşurare a olimpiadelor au fost Şcoala Generala nr.2 Piteşti, pentru limba şi literatura română, Colegiul Naţional ,,Zinca Golescu " pentru limba engleză şi Liceul nr.8 Chimie pentru olimpiada la chimie.

vineri, 9 ianuarie 2009

Ce sunt ceaiurile?


Scurt istoric al ceaiului

În sens strict ceaiul este o planta originară din China, mai exact un arbust numit tsa. Ceaiul mai înseamnă şi băutura preparată din această plantă, numită de chinezi tsai.Ceaiul a fost consumat de către chinezi şi popoarele orientale din vremuri străvechi.Arbustul a ajuns să fie cultivat pe scară largă în China, Japonia, Indonezia, Rusia şi în unele ţări din America de Sud şi Africa.Obiceiul de a cosuma ceai a pătruns în secolul al 17-lea în Europa.

În sens larg ceaiul se referea şi la extractele apoase obţinute din plante medicinale prin diferite procedee simple cum ar fi:opărirea, fierberea sau înmuierea la rece a plantelor în apă. Aşa cum există ceaiuri cu efect tămăduitor asupra organismului, avem şi plante cu un risc de toxicitate crescut.

Plantele cu potenţial de toxicitate sunt următoarele: 1.Arnica sau carul zânelor-supradozarea poate provoca accindente grave fapt pentru care administrarea pe cale internă este contraindicată.

2.Brânduşa de toamna.

3.Ciumăfaia sau laurul-fenomenele toxice se manifestă prin înroşirea pielii, uscarea gurii, creşterea frecvenţei pulsului, dilatarea pupilei şi într-un stadiu mai avansat prin halucinaţii şi reacţii psihomotorii anormale.

4.Cârcelul.

5.Cornul secarei-administrarea necorespunzătoare poate duce la accindente grave ca:rupturi uterine, moartea intrauterină a fătului.

6.Degeţelu roşu şi degeţelu lânos-doza terapeutică este foarte apropiată de doza toxică, fapt care duce de multe ori la supradozare, cu apariţia fenomenelor toxice:tulburări digestive, tulburări de ritm cardiac.

7.Dracila sau lemnul galben-fenomenele toxice se manifestă prin:greaţă,vărsături, insuficienţă respiratorie şi creşterea tensiuni arteriale.

8.Lăcrămioara

12.Pelinul ilustrează foarte clar cât de toxică poate fi o plantă aparent nepericuloasă.În doze obişnuite pelinul sub formă de infuzie are efecte benefice în diverse afecţiuni cum ar fi gastritele cronice, afecţiunile biliare şi chiar în caz de gripă.În doze mari, pelinul este toxic datorită uleiului volatil care conţine tuiona.Acest principiu activ are o acţiune mai întai psihoexcitantă, manifestată prin tremur şi convulsii, apoi o acţiune narcotică ce determină treptat o stare de stupoare, coma şi în final moarte.Astfel de intoxicaţii sunt raportate frecvent în ţările din nordul Africii unde se cosumă absint,o băutură alcoolică preparată din pelin.

13.Rostopasca sau iarba de negi-cosumată în doze mari produce voma, senzaţie de sete, convulsii.

14.Tătaneasa

15.Vâscul se foloseşte mai ales în tratamentele hipertensiuni arteriale.Acesta conţine pe lângă principiile hipotensive, principii cu acţiune toxică asupra inimii şi un toxic respirator.Lista ar putea continua, de aceea este necesar ca înainte de consumarea oricărei plante trebuie să ne informăm cu privire la gradul de toxicitate pe care acesta îl are şi care este doza maximă recomandată.

Reguli de bază care trebuie respectate pentru o folosire fără riscuri a plantelor medicinale

Dr.Winston J.Craig, profesor de nutriţie la Universitatea Andrews, Michigan, recomandă următoarele precauţii:ceaiurile sau plantele medicinale nu trebuiesc considerate ca fiind universale, bune in toate bolile.Trebuie să fiti conştienţi de toxicitatea unora dintre plantele medicinale, folosiţi numai ceaiuri preambalate, standardizate.Evitaţi ceaiurile a căror provenienţă este dubioasă, vandute "la gramadă".Citiţi cu atenţie eticheta de pe ambalaj.Folosiţi numai ceaiuri făra constituenţi toxici.Pentru afecţiuni uşoare, folositi ceaiurile în scop curativ nu preventiv.Nu folosiţi mai mult de 1-2 ceşti de ceai în mod regulat.Femeile însărcinate şi copii mici trebuie să manifeste precauţie deosebit în folosirea ceaiurilor medicinale, deoarece puţine dintre ele au fost testate pe deplin.Femeile însărcinate trebuie să consulte medicul înainte de a folosi plante medicinale.Folosirea unui ceai medicinal în tratamentul unei anumite boli nu trebuie să înlature sfatul unui medic competent..Amânarea tratamentului medical de specialitate poate fi periculoasă în cadrul unor boli severe.

Un nou abonament CFR


Călătorii CFR pot opta pentru un abonament săptămânal la rapid, accelerat sau intercity.Abonamentul este valabil la clasa a doua şi poate fi emis pe o distanţă de până la 300 de km.Acesta oferă o reducere de până la 50% faţă de preţul integral al unei călătorii normale.

,,Marea debarasare" în februarie


Ministerul Mediului a instituit un program în 2008, conform căruia în prima sâmbătă din fiecare lună se va organiza campania de colectare a deşeurilor electronice şi electrotehnice intitulată ,,Marea debarasare".Având în vedere că prima sâmbătă a fost un fel de minivacanţă, în această lună deşeurile nu trebuiesc aruncate în stradă.,,Marea debarasare" va avea loc în luna februarie.

joi, 8 ianuarie 2009

Cafeaua, un leac aromat


Cafeaua este una dintre cele mai îndrăgite băuturi energizante din lume.La inceputul anilor 50, era considerată nocivă precum alcoolul sau tutunul, dar în ultimi ani cercetători au demonstrat că are numeroase efecte pozitive asupra organismului.

Beneficii:înlătură durerile uşoare de cap şi oboseală, stimulează memoria, combate diabetul de tipul 2 şi ajută la obţinerea performanţelor fizice.Reduce riscul apariţiei cariilor si protejează împotriva cirozei hepatice.Studiile efectuate pun accentul pe un consum moderat de cafea, maximum 200 ml pe zi.

Excesul de cofeină poate avea efecte dăunătoare:crează dependenţă şi oboseşte organismul în loc să îl ajute.Cofeina stimulează activitatea creierului, circulaţia sangvină la nivel cerebral şi îmbunătăţeşte memoria prevenind declinul prematur al celulelor nervoase care stă la baza bolilor Alzheimer si Parkinson.Previne apariţia cancerului şi a diabetului. Consumul constant de cafea e recomandat şi în diete deoarece vitamina B3 din această plantă stimuleaza arderea grăsimilor.Cofeina devine nocivă doar in exces, deoarece poate creşte colesterolul şi poate provoca blocarea aterelor.Femeile însărcinate şi cardiaci trebuie sa se ferească totuşi de cafea.

Este recomandabil să bei o ceşcuţă de cafea pe zi, fie la ibric sau solubilă.

Lansare de carte

Astăzi la ora 17:30, editura Zodia Fecioarei împreună cu Centrul Cultural Piteşti vă invită la Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu pentru a participa la lansarea cărţii ,,Lupii şi oile în tranziţie" a autoarei Ioana I.Negreanu în cadrul Fundaţiei literare Liviu Rebreanu.

miercuri, 7 ianuarie 2009

Beneficii pentru persoanele cu handicap

Cuantumul indemnizaţiei lunare şi al bugetului personal complementar alocat, lunar, persoanelor adulte ce prezintă un handicap a fost majorat.Procentul cu care statul a mărit suma este de 8%, iar hotărârea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie.

Alocaţii majorate

Începând cu 1 ianuarie guvernul a hotărât majorarea alocaţiilor de stat pentru copii cu 4,8%.Astfel indemnizaţia a crescut de la 40 de lei la 42.De acest drept beneficiază şi tinerii cu vârsta de 18 ani, care urmează cursuri de învăţământ liceal şi profesional.
Se începe indexarea cu 8% a alocaţiei copiilor, care se află în plasament, iar cuantumul lunar al sumei creşte de la 90 la 97 de lei.
Mamele vor primi deasemenea la naşterea copilului o alocaţie cu aproximativ 8%mai mare, de la 213 la 230 lei.Alocaţia se acordă pentru primii patru copii născuţi.

marți, 6 ianuarie 2009

Sfântul Ioan Botezătorul


Mâine 7 ianuarie Biserica Ortodoxă Română îl prăznuieşte pe Sfântul Ioan Botezătorul.Fiul lui Elisabeta şi preotul Zaharia.Elisaveta era o femeie ce nu putea avea copii, însă Sfântul Gavril l-a anunţat pe preot atunci când se afla în templu că vor avea un copil şi numele hărăzit de Dumnezeu este Ioan.

Ioan era cel care îi chema pe oameni la pocainţă si-i boteza in râul Iordan afundându-i cu tot trupul în apa. El zicea poporului: "Pocaiţi-vă că s-a apropiat împaraţia cerurilor!". Lăsa să se înţeleagă că această împărăţie, atât de aşteptată de evrei, nu se cucereşte nici cu sabia, nici cu aurul, nici prin răscoale, că ea este de o altă ordine, o împaratie cu totul duhovnicească, împărăţia sufletelor, unde se intră prin pocainţă şi se trăieste prin iubire şi milostenie.

Poporul l-a numit Ioan Botezătorul, tot El este cel care l-a botezat pe Mântuitorul Iisus Hristos în Iordan.

Numele de Ioan vine din ebraicul Iohanˇn. Termenul este compus din: Io: prescurtare pentru Iehova (Dumnezeu) si verbul hanan: a avea mila. Deci, traducerea lui Iohanan este "Din gratia lui D-zeu; D-zeu s-a indurat".

În seara de Bobotează are loc un ritual numit ,,Iordanul" ce constă într-un botez simbolic celor ce poartă numele de Ion.

Acest ritual se practică şi în satul Cebu din judeţul Argeş.Astfel se adună un grup de bărbaţi de toate vârstele şi pleacă cu busoic şi apă sfinţită ca să îi boteze pe Ioni.Cei ce poartă acest nume le dau bani, vin sau ţuică.

La mulţi ani tuturor celor care poartă numele de Ion!

luni, 5 ianuarie 2009

Mâine este Boboteaza

În fiecare an pe 6 ianuarie este celebrat Botezul Domnului sau Boboteaza.Această sărbătoare semnifică sfinţirea apelor lumii, a întregii creaţii, după cum Iisus a coborât în râul Iordan pentru Botez.
Slujba se săvârşeşte afară, lângă o apă curgătoare sau o fântână.În această zi credincioşii primesc agheazmă cu puteri deosebite care vindecă, însănătoşeşte şi curăţă trupul şi sufletul.
Tradiţii
Preoţii merg cu botezul la oameni pentru a sfinţi gospodăriile.
Fetele iau din busuiocul cu care aghezmuieşte preotul, pentru ca apoi să îl pună sub pernă ca să îşi viseze ursitul.
Băieţii care vor să îşi viseze ursita trebuie să ţină post negru în Ajun.
Se spune că iarna va fi lungă dacă va ploua de Bobotează, iar dacă vremea e frumoasă se anunţă o vară călduroasă.Dacă bate crivăţul e semn că vor fi roade bogate.
În Ajun nu trebuie să te cerţi cu soţul, ca să nu ai probleme în familie tot anul.
Nu trebuie să dai nimic cu împrumut pentru că astfel se risipeşte belşugul şi sporul casei.

Din nou la şcoală

Vacanţa de iarnă a luat sfârşit.Elevii s-au întors de azi la şcoală cu gândul la vacanţa intersemestrială pe care o vor avea între 31 ianuarie şi 8 februarie.O altă vacanţă o vor mai avea de Paşti, de pe 11 până pe 20 aprilie.Anul şcolar se va termina pe 12 iunie.

duminică, 4 ianuarie 2009

Forme de utilizare a plantelor medicinale


Plantele medicinale pot fi folosite intern şi extern.Aplicarea externă se poate face sub forma băilor cu plante medicinale sau sub formă de unguente care înglobează principiile active provenite din plantele medicinale.

Plantele medicinale se folosesc intern sub forma de infuzie, decoct, macerat, tincturi sau extracte.Se mai cunoaşte forma de utilizare solidă ce constă în pulberi, comprimate sau capsule.

Preparea infuziei:mai întâi părţile din plantă marunţite se pun într-un vas şi se opăresc cu apa în fierbere.Se acoperă vasul imediat şi se menţine aşa circa 15-30 minute.Dupa acest interval, lichidul se strecoară.Nu se păstreaza mai mult de o zi.

Decoctul se pretează pentru părţile de plantă mai tari, mai dure(cum ar fi scoarţele şi rădăcinile).Se prcedează astfel:părtile de plantă fragmentate se pun la fiert.Din momentul în care începe să fiarbă se menţine în clocot la foc domol circa 20-30 de minute.Dupa expirarea timpului de fierbere se lasă să se răcească, apoi se filtrează şi se completează cu apă cantitatea care s-a evaporat în cursul fierberii.Ca şi infuzia nici decoctul nu se păstreaza mai mult de o zi.

Maceratul se obţine din plante fragmentate puse într-un volum de apă prescris, într-un vas acoperit.Se lasă în contact timp de 8-12 ore.În final se filtrează şi se stoarce bine. Tincturile se pot obţine prin macerarea la rece în alcool.

sâmbătă, 3 ianuarie 2009

Efectele cofeinei


Alături de alcool, nicotina şi cofeina fac parte dintre cele mai folosite droguri legale.

Aproape 97% din populaţia lumii consumă zilnic cofeina sub o forma sau alta.Farmacologii au stabilit ca 100mg de cofeină conţinută într-o singură ceaşcă de cafea-modifică funcţiile organismului, în special ale sistemului nervos.

Cofeina modifică starea de dispoziţie şi lasă celui care o consumă impresia unui efect energizant.In realitate, efectul excitant iniţial este urmat de o deprimare a funcţiilor sistemului nervos central datorită epuizării rezervelor de neurotransmiţători.Foarte frecvent, senzaţia de oboseală care se accentuează dupa terminarea efectului cofeinei îl determină pe consumator să îşi administreze o nouă doză.Doza care cu timpul devine tot mai mare, în felul acesta se ajunge la dependenţa faţă de drog.Cofeina produce o creştere a tensiuni arteriale, a glucozei din sânge şi a colesterolului, toţi aceştia fiind recunoscuţi ca factori de risc pentru ateroscleroză, respectiv boli de inimă şi vase de sânge.

Este un stimulent puternic pentru secreţia acidă a stomacului, fapt care creşte riscul apariţiei ulcerului gastric.Prin consumul de cafea se accentuează pierderile de calciu prin urina.

Copiii sunt mult mai sensibili la cofeină decât adulţii.Este important de ştiut acest lucru deoarece cofeina se află în multe produse comercializate pe scară largă.Acestea sunt:ceaiul negru, ciocolata, băuturile răcoritoare de tipul CocaCola si PepsiCola.

Statisticile demonstreaza că femeile gravide care consumă cafea sau băuturi cu conţinut de cofeină sunt predispuse la tulburări ale sarcinii si naşterii.Procentul de avorturi spontane si prematuritate sunt mai frecvente la femeile cosumatoare de cafea.

vineri, 2 ianuarie 2009

Sfaturi utile pentru gospodine




Înainte şi după sărbători tot timpul urmează curăţenia.Acum când oaspeţii au plecat la casele lor a rămas în urmă mizeria.Gospodinele se apucă de curăţenia de după sărbători astfel o să încerc să le vin în ajutor cu câteva trucuri de scoatere a petelor.
Scoaterea petelor
Petele de vin pot fi scoase cu orice alcool alb:ţuică, vodcă, alcool pur.Amestecă cu o cantitate egală cu apă, apoi tamponează insistent şi clăteşte.
Petele de ulei de pe haine pot fi scoase turnând detergent de vase pe ţesătură.Trebuie lăsate la înmuiat o oră, după care se trece la spălare.În cazul în care efectul nu este cel scontat, se repetă procedeul.Dacă petele de grăsime sunt proaspete, se aplică pastă de dinţi pe pată, apoi se lasă să se usuce, după care se freacă cu o perie.Freacă bine haina, las-o 60 de minute apoi spal-o cu detergent şi apă.
Petele de cafea se curăţă imediat cu o cârpă şi apă minerală sau oxigenată.Freacă insistent zona şi apoi spală haina normal.
Petele ruj se scot cu câteva picături de alcool medicinal deasupra petei şi apoi se clăteşte cu săpun lichid şi apă.
Muşamaua redevine impecabilă dacă o cureţi cu o lavetă înmuiată în lapte, apoi ştergi cu o cârpă uscată.
Fumul de ţigară dispare din încăpere cu uşurinţă dacă înmoi un prosop în apă rece, îl storci bine, apoi îl roteşti prin cameră până izul de fum dispare.