miercuri, 31 decembrie 2008

La mulţi ani!


Mai sunt doar câteva ore şi anul 2008 este pe cale să se încheie.Poate pentru unii a fost un an bun sau mai puţin bun, cei drept cu toţii sperăm ca anul care vine sa fie şi mai bun.
Sperăm că această criză financiară de care auzim în fiecare zi să fie totuşi blândă.În această zi toată lumea se gândeşte la realizările din acest an şi la cele ce vor urma.
Fie anul 2009 să vă aducă multă sănătate, fericire, putere de muncă şi cât mai multe împliniri.La mulţi ani!

Petrecere în Piaţa Primăriei din Piteşti


Ca în fiecare an Primăria Piteşti organizează o petrecere de întâmpinare a Noului An.Spectacolul se va desfăşura între orele 23.00 şi 1.00.Vor concerta formaţia Underdog project şi Mihai Mărgineanu.
La ora 0.00 va avea loc focul de artificii şi vor fi oferite 500 de sticle de şampanie.Imediat după miezul nopţii 22 de cupluri îşi vor uni destinele.

La mulţi ani!

marți, 30 decembrie 2008

Şampania şi vinul de Revelion-sfaturi




În seara de Revelion primul lucru pe care îl facem este să ciocnim cu cei dragi fie un pahar de şampanie sau vin, aşa că iată câteva sfaturi.
Sfaturi pentru şampanie
Ai grijă să alegi o şampanie cu aromă puternică.Aceasta trebuie introdusă în frigider decât în ziua servirii, cu câteva ore înainte de miezul nopţii.Sticla nu trebuie agitată înainte de a o desface, iar fiecare înghiţitură trebuie băută încet şi savurată.
Sfaturi pentru vin
Vinul trebuie băgat la rece cu şase ore înainte de a fi deschis, acesta nu trebuie pus niciodată la congelator deoarece îşi pierde automat buchetul de arome.După ce sticla de vin a fost deschisă el trebuie ţinut la o temperatură constantă.


20 de bani punga din plastic


Din 2009 vom plăti 20 de bani pentru fiecare pungă de plastic..Conform Ordonanţei guvernului nr.25 din 2008, de la 1 ianuarie, operatorii economici care introduc pe piaţă ambalaje ce nu sunt biodegradabile vor plăti o Eco Taxă.Aceasta are rolul de a micşora consmul de astfel de ambalaje prin descurajarea distribuţiei gratuite şi încurajarea producţiei de ambalaje din materiale biodegradabile şi reciclabile.
Operatori vor plăti taxa lunar şi vor fi obligaţi să afişeze vizibil EcoTaxa pe produse, banii obţinuţi vor fi îndreptaţi către Fondul de mediu.

luni, 29 decembrie 2008

Obiceiuri de Revelion în lume




Fiecare ţară are propriile obiceiuri pentru a marca trecerea în următorul an.În multe locuri din lume există superstiţia că norocul din anul care vine depinde sau poate fi influenţat de alimentele pe care le consumi de Revelion.Mâncărurile de sărbătoare la noi se preapară din carnea de porc, însă fiecare ţară are propriile tradiţii.

În Grecia Anul Nou este dedicat Sfântului Vasile, celebrat pentru sufletul lui bun.În această zi copii îşi pregătesc încălţările şi le aşează lângă fereastră pentru ca Sfântul sa le lase darurile binemeritate.
Mâncarea tradiţională este ,,vassilopitta", o prăjitură în care este pusă o monedă de argint iar cel care o va găsi va avea noroc.
Spania
La ora 00:00 se mănâncă 12 boabe de struguri, reprezentând dorinţele pentru fiecare lună din an.
Portugalia
Există acelaşi obicei ca în Spania numai că nu se folosesc boabe de strugure, ci smochine.
Italia
În seara de Anul Nou se aruncă pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut.Mobilier, vase, haine, şi altele sunt aruncate în plină stradă.Tradiţia este însă pe cale de dispariţie pentru că există riscul să se accindenteze trecătorii.Ca şi la noi italienii consumă carne de porc.Carnea grasă find simbolul portofelelor pline.
Olanda
Intrarea în noul an se face prin focuri de artificii, fiind şi singura perioadă în care artificiile sunt puse în vânzare.În Olanda se consumă gogoşile, deoarece în multe culturi alimentele ce seamănă cu un cerc simbolizează perfecţiunea unui nou an împlinit.
Belgia
Începând cu ora 12 se poartă o monedă de argint în buzunar pentru a avea bani tot anul.Prima zi se sebează cu varză murată cu cârnaţi(choucroute).
Scoţia
Vălătuce de smoală sunt aprinse şi lăsate să alunece pe străzi.Anul care trece este ars şi cel nou poate să vină.O superstiţie de care scoţieni ţin cont este aceea că prima persoană care le calcă pragul trebui să fie un bărbat brunet, care aduce un cadou pentru gazdă.Cadoul trebuie să fie pâine , cărbune, bani şi verdeaţă, simbolurile bunăstării, norocului şi longevităţii.
Rusia
Se bea şampanie la miezul nopţii iar uşile şi geamurile vor fi deschise pentru a da voie noului an să intre.

În America fasolea este considerat aliment aducător de noroc, astfel el este nelipsit din meniul de revelion de pe masa superstiţioşilor.

În Germania se consumă peşte iar oamenii poartă solzi argintii în buzunar pentru prosperitate.
În China Anul Nou se sărbătoreşte între 17 ianuarie şi 19 februarie.

duminică, 28 decembrie 2008

Superstiţii de Anul Nou




Superstiţiile sunt prejudecăţi ce provin din credinţa în spirite bune sau rele, în semne prevestitoare, în farmece şi vrăji sau alte aspecte ale magiei.
Superstiţii de Anul Nou

*E bine să ai în casă crenguţe de vâsc deoarece aduc noroc.
*Dorinţa pusă la miezul nopţii în seara de Revelion are cele mai multe şanse să se împlinească.
*La miezul nopţii trebuie să faci mult zgomot pentru a alunga spiritele rele.
*Îmbracă ceva roşu, îţi va aduce noroc.
*Îmbracă ceva nou în prima zi a anului.
*Aduce ghinion să întorci fila de calendar înainte ca ziua sau luna să se încheie.
*Nu e bine să intri în noul an fară nici un ban în portofel.
*Să nu te găsească Anul Nou cu datorii, pentru a nu le avea tot restul anului.
*Primul om care îţi va trece pragul pe 1 ianuarie îţi va influenţa tot restul anului.Dacă prima persoană ce intră e femeie, anul va fi prost, dacă e bărbat , va fi unul bun.
*Nu arunca nimic din casă a doua zi după Revelion, aduce ghinion.
*Nu plânge pe 1 ianuarie, altfel o vei face tot anul.
*În seara de Anul Nou e bine să laşi toate uşile, ferestrele şi dulapurile deschise ca să intre peste tot aerul proaspăt.
*Dacă noul an te va găsi cu o cupă de şampanie în mână vei fi vesel tot anul.
*În ziua de Sfântul Vasile adică pe 1 ianuarie nu e bine să speli absolut nimic, nu ai voie să mături.
*Nu împrumuta nimic în prima zi a anului, în special bani.
*Ca să îţi meargă bine tot anul la serviciu, trebuie să faci ceva legat de meseria ta, oricât de puţin în prima zi a anului.
*Dacă în noaptea dintre ani cerul va fi senin vom avea un an bun.Dacă e ger puternic şi se văd multe steluţe pe stratul de zăpadă, anul va fi îmbelşugat şi vor avea loc multe nunţi.
*La miezul nopţii, este bine să fi înconjurată de oamenii dragi.
*E bine ca în seara de Anul Nou să dansezi de jur împrejurul unui copac deoarece aduce sănătate şi prosperitate.

sâmbătă, 27 decembrie 2008

Scumpiri de la 1 ianuarie 2009

Anul 2009 ne va aduce scumpiri la carburanţi, alcool şi ţigări.Acestea se vor scumpi cu 3% din cauza majorării accizelor cu peste 11 la sută.
Nici taxa auto şi asigurarea obligatorie nu vor face excepţie de la scumpiri, astfel cifrele vehiculate de asiguratori ajungând şi la majorări de 50%.
Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei şi preţul electricităţii va creşte cu circa 1,5%, însă numai pentru consumatorii industriali.

vineri, 26 decembrie 2008

Sfântul Ştefan


Mâine este prăznuit Sfântul Ştefan, unul dintre martorii Învierii, Înălţării la cer a Mântuitorului şi Pogorâri Duhului Sfânt.
De când era copil se îndeletnicea cu cartea, mergea tot timpul cu mama sa la biserică şi ţinea post .
Numele de Ştefan este de origine greaca si înseamna "coroana".
A fost ales pentru credinţa şi evlavia sa arhidiacon, în primele zile de după Cincizecime, când apostoli au tras la sorţi zonele în care vor purta cuvântul Domnului.La scurt timp după aceasta el s-a aflat în templu şi i-a auzit pe oameni cum vorbea despre Mântuitor, unii spuneau că e Mesia alţii că ar fi un înşelător.În acel momente Ştefan s-a urcat pe loc înalt şi a spus ,,Fericit este omul care nu s-a îndoit în Hristos!El este Cel ce a plecat cerurile, şi S-a pogorât pentru păcatele noastre, şi S-a născut din Sfânta şi Curata Fecioară, cea aleasă înainte de Întemeierea lumii."
Mulţimea nu a fost mulţumită motiv pentru care au hotărât ,, Să piară!De piatră să piară!".Astfel Sfântul Ştefan a murit cu ochii spre slava lui Dumnezeu, bătut cu pietre, devenind prin propria hotărâre, întâiul mucenic întru credinţa lui Hristos.
Ştefan a murit în acelaşi an cu Hristos, pe 27 decembrie, având în jur de 30 de ani. După mai mulţi ani, în locul unde a murit el s-a ridicat o biserică.
La mulţi ani tuturor celor care poartă numele de Ştefan!

joi, 25 decembrie 2008

Crăciunul







Astăzi este ziua Naşterii Domnului Isus Hristos, zi în care credincioşii se adună la biserică pentru a asculta slujba de Crăciun.Slujbă la care ascultăm povestea magilor care au urmărit Steaua, povestea naşterii Lui, întâmplările prin care a trecut Fecioara în acea noapte minunată.
În fiecare an trăim bucuria cea sfântă a Naşterii Mântuitorului.
Omenii vin să aprindă lumânări, să împartă pacheţele pentru cei adormiţi şi să se roage.
Liniştea, mirosul de brad şi atmosfera de sărbătoare domină în casele oamenilor.

Crăciunul este o sărbătoarea ce se petrece alături de familie, zi în care membri familiei uită puţin de problemele zilnice şi sunt mai uniţi ca niciodată.
Tot în această zi se deschid şi cadourile de la Moş Crăciun.
Tradiţii de Crăciun
Se spune că în această zi e bine să te speli de dimineaţă cu apă curată de izvor, în care ai pus o monedă de argint, pentru a fi curat şi ferit de boli.
Gunoiul nu se scoate afară ca să nu îţi arunci norocul.
În zona Câmpulung Muscel oamenii sunt atenţi la vremea din 24,25, 26 şi 27 decembrie deoarece fiecare zi reprezintă un anotimp şi aşa cum este ziua respectivă aşa va fi anotimpul.Astfel că prima zi reprezintă primăvara, a doua vara, a treia toamna şi a patra iarna.








miercuri, 24 decembrie 2008

Seara de Ajun


,,Steaua sus răsare/ Ca o taina mare /Steaua straluceste /Si lumii vesteste /Ca astazi Curata /Preanevinovata Fecioara Maria /Naşte pe Mesia" astfel ne-au cântat colindătorii azi.Ce frumos... îmi aduc aminte cu drag că şi eu când eram mai mică mergeam cu Steaua.Eram însoţită la colindat de fratele meu mai mare care fie că îi convenea sau nu trebuia să ma însoţească.
Ce a trecut timpul astăzi am crescut şi i-am primit eu pe colindători, chiar îmi sunt dragi...gata am devenit nostalgică..
Să revenim asta e seara în care bradul a fost împodobit, gospodinele au terminat ultimele pregătiri de făcut iar cei mici îl aşteaptă cu mare nerăbdare pe Moşul.Fulgişori de zăpadă se lasă aşteptaţi.
Crăciunul e aproape iar Moşul se pregăteşte să aducă darurile.

70 de cupluri premiate

Ieri primarul Tudor Pendiuc a premiat 70 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie.Premierea afost făcuta în Sala Mare a Teatrului ,, Al. Davila".Aceştia au primit bani, flori iar administraţia locală le-a oferit un spectacol cu artişti de la Centrul Cultural Piteşti.

Machetă în centrul oraşului

Mâine în centrul orşului va fi dezvelită o replică a bisericii ,,Sfântul Nicolae"(Biserica cu Ceas) demolată în perioadă dictaturii comuniste.Macheta a fost realizată de sculptorul Ion Moise, aceasta va fi amplasată pe locul unde cândva a existat altarul sfântului lăcaş.

marți, 23 decembrie 2008

Pregatiri....

Împodobirea bradului, pregătirea cadourilor pentru membri familiei, cumpărăturile pentru masa de Crăciun...preocuparea firească a tuturor în această perioadă.
Toată lumea aleargă după cadouri şi stau la cozi în magazine, toate astea pentru a avea un Crăciun cu o masă tradiţională alături de cei dragi.
Gospodinele au făcut deja curăţenia iar acuma au trecut la pregatirea mesei de Crăciun.Cozonaci, sarmale şi alte bunătăţi sunt preparate cu mult drag de gospodine.
Mai e puţin şi Crăciunul se apropie, deja au venit colindătorii şi îi mai aşteptăm şi mâine.
Ar fi frumos să mai şi ningă... să asistăm la jocul fulgilor de nea..ar aduce bucuria şi zâmbetul pe buzele tuturor.Copiii abia aşteaptă să îşi poată scoate săniuţele.. Să sperăm că până la Crăciun va ninge pentru că şi Moşul trebuie să vină cu sania...nu-i aşa!
Deşi în unele case brăduţul e împodobit, alţii aşteaptă Ajunul pentru al împodobi , astfel pregătirile continuă.....

Oraşul Curtea de Argeş împodobit
















Atmosfera de sărbătoare se simte şi în oraşul Curtea de Argeş.Luminiţele din oraş sunt mult mai frumoase ca anul trecut.Autorităţile şi-au dat silinţa şi au promis că anul viitor vor fi mai multe şi vor fi aprinse de la 1 decembrie.

luni, 22 decembrie 2008

Sfaturi de la poliţişti

Poliţişti vin în ajutorul cetăţenilor cu câteva sfaturi utile pentru a avea liniştite de aceste sărbători.
Aceştia ne sfătuiesc să evităm zonele aglomerate când mergem la cumpărături, deoarece sunt cele mai periculoase.Portofelul nu se aşează niciodata deasupra cumpărăturilor, la vedere.Când staţi la rând pentru a cumpăra ceva, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi.Evitaţi să băgaţi obiecte în buzunarele din spatele pantalonilor deoarece acesta este extrem de vulnerabil la urcarea şi coborârea din mijloacele de transport.
Nu păstraţi banii, actele personale şi cheile în acelaşi loc.Nu vă lăudaţi în public că deţineţi asupra dumneavoastra sume mari de bani.Manevrarea banilor se va face discret.
Să prevenim furturile din locuinţe
Sfaturi pentru evitarea furturilor din locuinţe:asiguraţi-va bunurile sau valorile deosebite numai în locurile ştiute de dumneavoastră, marea atenţie la persoanele care vă vin în locuinţă sub diferite motive.
În cazul în care sunteţi victima unui furt sunaţi la 112 sau mergeţi la cel mai apropiat sediu al poliţiei.

Abonamente cu reducere pentru pensionari

Persoanele care au împlinit 65 de ani şi sunt pensionari pot beneficia de abonamente de călătorie cu reducere a anunţat Publitrans.Costul unui astfel de abonament este de 6 lei pe lună.Pentru a putea obţine un astfel de abonament, pensionarii trebuie să prezinte buletinul şi o copie a acestuia.

duminică, 21 decembrie 2008

19 ani de la Revoluţie


Mâine 22 decembrie se împlinesc 19 de Revoluţia din 1989.Atunci au avut loc o serie de proteste, lupte de stradă şi demonstraţii ce au dus ulterior la sfârşitul regimului comunist din România şi la căderea lui Nicolae Ceauşescu. Demonstraţiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul controversat şi execuţia lui Ceauşescu şi a soţiei sale Elena.Astfel România a devenit o ţară liberă.

Cu ocazia zilei Libertăţii României mâine în Piaţa Vasile Milea din Piteşti, Prefectura, Garnizoana Piteşti şi asociaţiile de revoluţionari vor organiza un ceremonial.Festivitatea va fi marcată şi prin depuneri de coroană.

Sfinţirea Bisericii ,,Înălţarea Domnului" din Curtea de Argeş







Astăzi a fost oficiată slujba de sfinţire a Bisericii ,,Înălţarea Domnului" care se află ridicată în zona Pieţei Terasa 1 Mai din Curtea de Argeş.Zeci de credincioşi s-au adunat azi alături de PS Calinic, Episcop al Argeşului şi Muscelului pentru a participa la slujba de sfinţire şi pentru ase ruga la Bunul Dumnezeu.
Preotul paroh Cosmin Ion Herişanu este cel care a partcipat la zidirea sfântului locaş încă de la piatra de temelie care s-a pus în toamna anului 2002.Anul acesta s-a finalizat construcţia turlei care adăposteşte clopotniţa, s-a tencuit interiorul, s-a executat pardoseala şi tâmplăria din geam termopan şi s-a înzestrat locaşul de rugăciune creştin-ortodox cu obiectele necesare cultului.Costurile zidiri bisericii au fost acoperite din fonduri de la Episcopia Argeşului şi Muscelului, sponsorizări şi contribuţia enoriaşilor.

sâmbătă, 20 decembrie 2008

Telefonul Protecţiei Consumatorului

Mai este puţin până la Crăciun şi cu toţii ne facem cumpărăturile pentru a avea mesele bogate.
În cazul în care sunteţi nemulţumiţi de anumite servicii sau de calitatea unui produs vă puteţi adresa Protecţiei Consumatorului la numărul de telefon 0248222960, chiar şi în timpul sărbătorilor de iarnă cineva vă va înregistra reclamaţia.

Ignatul





Astăzi se sărbătoreşte Ignatul, este ziua în care oamenii îşi taie porcul pentru Crăciun, prilej cu care foarte multe familii se reunesc.Tăiatul porcului se face anul acesta tot după ritualul deja cunoscut şi nu după normele europene.Porcul este prins, înjunghiat şi pârlit, apoi se rade cu cuţitul şi se dă cu peria pentru ca şoriciul să fie gustos.Nu va lipsi sub nici o formă ţuica fiartă şi pomana porcului. Există şi cateva tradiţii specifice acestei zile astfel se spune că oamenii miloşi nu trebuie să asiste la tăiatul porcului, căci animalul moare greu şi carnea nu va mai fi bună.Dacă splina porcului e groasă iarna va fi grea, dacă e subţire iarna va fi blândă.Se spune că în această zi e bine să vezi sânge pentru a fi ferit de boli tot anul.

vineri, 19 decembrie 2008

Autobuzele circulă de sărbători după orarul de vacanţă

În perioada 22 decembrie2008-4 ianuarie 2009 autobuzele din Piteşti vor circula după orarul de vacanţă.Liniile 1 şi cele Service nu vor circula.În zilele 25, 26, 27, 28 decembrie 2008 şi 1, 2, 3 şi 4 ianuarie 2009 mijloacele de transport din Piteşti vor circula după programul aferent zilelor de sărbătoare.
Anunţul a fost făcut de Asociaţia Publitrans 2000 S.A, C.N.C.D.S.A. şi Girexim Universal S.A. Piteşti.

Gesturi umanitare la Euromall Piteşti

Toţi cei care doresc să facă un gest umanitar sunt aşteptaţi astăzi la Euromall Piteşti.
La Euromall sub egida ,,Zilei carităţii" se desfăşoară astăzi o licitaţie a podoabelor şi a brazilor de Crăciun, pentru strângerea de fonduri destinate Complexului de tip familial Valea Mare din Ştefăneşti.Complex în care locuiesc 31 de copii şi adolescenţi, orfani sau care provin din familii foarte sărace şi majoritatea au dizabilităţi mentale accentuate şi grave
În cadrul acestui eveniment caritabil organizat de Euromall Piteşti, vor fi licitate podoabe realizate de copii care au participat la Atelierul de Artă Decorativă, precum şi 7 brazi naturali, împodobiţi tematic cu podoabe realizate de un artist plastic.
Evenimentul va începe la ora 16 în Orăşelul Copiilor cu o superdistracţie, la ora 17 vor fi interpretate colinde de grupuri de copii şi adolescenţi iar la ora 18 va avea loc licitaţia.
De la ora 19 va avea loc concertul ariştilor Irina Loghin şi Fuego, aceştia vor oferi fanilor autografe.

Primul site de plante medicinale


A fost lansat primul site de plante medicinale din România de către Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.Adresa site-ului este http://www.plante-medicinale.ro/, acesta cuprinde identificarea, evaluarea, planificarea şi gestionarea fondului naţional de plante medicinale.

Site-ul poate fi accesat de orice persoană interesată de domeniu.

joi, 18 decembrie 2008

Burse pentru studenţi de la Primăria Piteşti

Ieri 191 de studenţi,dintre care 165 de la Universitatea de Stat au primit contravaloarea burselor speciale de merit pentru ultimele 4 luni.Fiecare student a primit 200 de lei, 50 de lei fiind cea a unei burse lunare.
Nominalizarea bursierilor a fost făcută de către unităţile de învăţământ.

Cupluri premiate pentru 50 de ani de căsătorie

9o de cupluri vor fi premiate luni 22 decembrie la împlinirea a 50 de ani de căsătorie.Premierea se va desfăşura cel mai probabil la Teatrul Alexandru Davila.Aceştia vor primi diplome, flori şi câte 500 de lei care le vor face sărbătorile mai frumoase.

Vacanţă de sărbători


De sâmbătă elevii vor intra în vacanţă pentru o perioadă de doua săpătămâni, pentru a se bucura de farmecul sărbătorilor de iarnă.
Şcoala va începe pe 5 ianuarie 2009 potrivit calendarului transmis de către Inspectoratul Şcolar.

Fiţi civilizaţi!


Oare de ce e aşa de greu pentru unii să fi civilizat.Recent am dat numai peste oameni care fie nu ştiu să respecte coada,uneori cred că dacă au o anumită vârstă au şi mai multe drepturi.Dar ştiţi e uşor să spunem vai ,,tinerii din ziua de azi nu mai ştiu ce înseamnă respectul, nu mai au cei şapte ani de acasă".Eu nu zic că nu există tineri care sunt lipsiţi de bun simţ dar măcar să fi fost doar ei.Cei de vârsta a treia care ar trebui să dea un exemplu tineretului şi decât să îl critice mai bine l-ar educa.

Eu personal zilele trecute m-am lovit de acest aspect când mă aflam împreună cu mama mea la un magazin şi ne aşteptam frumos randu, până cand un om cam la vreo 60 de ani s-a băgat în faţa noastră.Nu i-am reproşat nimica pentru a nu face scandal, am vrut să dau dovadă de bun simţ, dar să îmi spuneţi voi era normal aşa ceva?Am trecut peste deşi am fost deranjat de acest lucru.

Un alt aspect ar fi cel al curăţeniei, văd foarte des persoane care fie că sunt pe stradă sau în maşină aruncă gunoiul din mers, la bloc pe geam şi dacă sunt în mijloacele de transport le lasă aruncate unde au chef, e oare cineva obligat să strângă mereu după ei?!Dacă se duc în străinătate nu mai aruncă gunoiul aiurea, îl pun la coş.Acolo le e ruşine de străini, admiră curăţenia şi chiar încearcă să o păstreze.Când vin în România uită de bunele maniere spunând ,,lasă că merge şi aşa" şi apoi mai îi auzi vorbind că în ţară e mizerie, dar cine o face mizeria asta nu tot cei care nu sunt civilizaţi şi nu au nici măcar puţin interes să se schimbe.

Mai bine decât să ne mai criticăm între noi tineri sau bătrâni ne-am învăţa reciproc cum să avem o ţară curată şi cum să ne purtăm unii cu alţii.

În final nu îmi rămâne decât să vă zic fiţi civilizaţi şi încercaţi pe cât posibil să îi învăţaţi şi pe alţii să fie la fel.

Festival de datini şi colinde la Curtea de Argeş














Astăzi la Casa de Cultură din Curtea de Argeş s-a desfăşurat Festivalul de datini şi colinde de Crăciun şi Anul Nou ,,Florile dalbe".Din cauza ploi Alaiul datinilor de iarnă nu s-a mai desfăşurat pe bulevardul Basarabilor.Întreg spectacolul s-a desfăşurat la Casa de Cultură, spectacol la care au participat grupurile şi ansamblurile reprezentative de urători din Argeş.
Primarul oraşului Curtea de Argeş, Nicolae Diaconu a fost printre spectatori.



miercuri, 17 decembrie 2008

Vasile Şeicaru la Piteşti

Interpretul de muzică folk va veni mâine la Piteşti, pe scena Teatrului ,,Alexandru Davila" pentru aş prezenta în premieră piesele de pe noul album ,,Un înger pereche".Preţul biletului este de 30 de lei, iar cei care doresc îl pot achizţiona de la Agenţia Teatrală, biletele pot fi achiziţionate şi cu 45 de minute înaintea începerii recitalului.

Se deschide Orăşelul Copiilor

Vineri 19 decembrie se va deschide Orăşelul Copiilor.Acesta va fi amenajat tot în parcul Ştrand iar intrarea se va face pe la poarta dinspre fostul Bowling.
42 de comercianţi şi-au instalat deja tarabele, tonetele sau instalaţiile de distracţiei iar inspectorii primăriei au început să facă verificări în zonă.

Seri vieneze la Piteşti

Astăzi şi mâine la ora 19 la Casa de Cultură a Sindicatelor Filarmonica Piteşti organizează doua seri vieneze. Astăzi va avea loc o gală vienză cu partciparea ansamblului austriac ,,Spirit of Vienna".
Mâine va avea loc un concert vocal-simfonic intitulat ,,Sound of Vienna".Orchestra piteşteană o are ca invitată pe soprana Mariana Vlad, de la Teatrul Naţional de Operetă Bucureşti.

Puţine fete vaccinate contra cancerului de col uterin

În Argeş doar părinţii a 20 de fetiţe şi-au dat acordul pentru ca fetiţele lor să fie vaccinate contra cancerului de col uterin.Programul de vaccinare se va desfăşura în trei etape, pe parcursul a 6 luni.Prima etapă se va desfăşura până pe 19 decembrie, adoua doză va fi administrată în luna ianuarie.Ultima etapă va avea loc în luna mai.
Vaccinul se va face doar cu acordul părinţilor în cadrul unităţii de învăţământ.

marți, 16 decembrie 2008

Ultima teză cu subiect unic

Elevii claselor a opta au susţinut astăzi ultima teza cu subiect unic la Istorie sau Geografie.Corectarea lucrărilor se va face de către doi profesori, unul este profesorul de specialitate care a predat la clasă iar celălalt un profesor evaluator din centrul de evaluare, extern unităţii de învăţământ de la care provine teza.

Asigurările RCA mai scumpe din 2009


Începând de la 1 ianuarie 2009 poliţele RCA se vor dubla.Fiecare companii de asigurări îsi stabileşte criteriile şi în fucţie de acestea va fi stabilita suma.Câteva din criteriile stabilite sunt în funcţie de vârsta clientului, uzura maşinii, zona geografică a ţării în care locuiesc.Noile tarife vor intra în vigoare în trei zile lucrătoare.Cei care doresc să încheie asigurări cu vechiile tarife mai au trei zile la dispoziţie.

Scumpirea taxei auto


Îcepând de ieri taxa auto de poluare s-a triplat, precizează noua Ordonanţă publicată joi în Monitorul Oficial.Totodată vor fi exceptate de la plata taxei de poluare mşinile cu capacitate cilindrică mai mică de 2000 de centimetri cubi şi autoutilitarele cu normă de poluare euro 4, care se înmatriculează pentru prima dată în România sau în alte state membre ale UE, până la 31 decembrie 2009

duminică, 14 decembrie 2008

A fi sau nu cerşetor?


Pe stradă, în pasaje, la biserici, pe la uşile fiecăruia îi zăreşti pe cerşetori.Nu cred că mai există un loc unde să nu îi găseşti.
E adevărat lipsa de bani îi face pe oameni capabili de orice.Cu toţii ştim ce înseamnă să ai greutăţi, dar să fie oare aceasta cea mai bună soluţie?Eu personal nu cred pentru că sunt momente când li-se dă de lucru şi nu acceptă.Păi cum să accepte e mai uşor să stea cu mâna întinsă.
Sunt persoane care chiar se confruntă cu situaţii grele şi ajungă să cerşească de nevoie, însă sunt şi alţii care fac acest lucru pentru a strânge bani mai uşor.Îi vezi îmbrăcaţi urât, murdari, eventual îsi sucesc vreo mână sau poate un picior şi rostesc fel şi fel de milostenii.Se uită la tine aşteaptă să le dai, se milogesc şi dacă nu le dai te mai şi înjură.Am păţit-o chiar sâmbătă când am trecut mai nepăsătoare pe lângă un cerşetor pe care îl văd în fiecare zi în oraşul în care locuiesc.
Sunt o fire miloasă şi deobicei le mai dau câte ceva dar ce te faci atunci când se adună mulţi.Sincer deşi recunosc că uneori le mai dau măruntul alteori însă îî studiez un pic şi observ persoane capabile de muncă sau îmbrăcate frumos şi mă întreb de ce cerşesc.
M-am obişnuit şi cu acest aspect mai ales că am văzut şi la televizor foarte mulţi care cerşesc şi işi crează nişte conturi în bancă pe care nici măcar un om de rând nu reuşeşte să îl obţină prin muncă.
Şi acum vine şi întrebarea a fi sau nu cerşetor?Unii spun că e avantajos la câţi bani fac pe zi cred şi eu.Părerea mea este că mai bine să nu fi cerşetor cel mai bine e ca fiecare să meargă să muncească şi oricât ar fi de greu să îşi păstreze demnitatea.Trebuie să facem ceva pentru a descuraja acest lucru pentru că astfel vom încuraja pe leneşi.Aşa că începând cu mine vă invit şi pe voi să nu mai dăm bani de pomană.

sâmbătă, 13 decembrie 2008

,,Noaptea devoratorilor de publicitate" la Casa Sindicatelor

Astăzi de la ora 20. la Casa de Cultură Sindicatelor are loc un eveniment dedicat celor care lucrează în domeniul publicităţii.Evenimentul poartă numele ,,Noaptea devoratorilor de publicitate", iar pentru cei care vor să particip biletul costă 30 de lei.Se anunţă o noapte lungă în care se va discuta despre cele mai bune lucrări iar realizatorii acestora vor fi premiaţi.

,,O scrisoare pierdută" la Piteşti

Luni 15 decembrie se împlinesc 130 de ani de la premiera piesei ,,O scrisoare pierdută" de I.L.Caragiale şi cu această ocazie este programat un spectacol la Casa de Cultură a Sindicatelor din Piteşti.În distribuţie vor fi actori Maia Morgenstern şi Gyuri Pascu.Biletul de intrare costă în funcţie de locul pe care fiecare doreşte să îl obţină, astfel ca cei care doresc un loc în prima parte a sălii vor scoate din buzunar 40 de lei, iar cei care vor ocupa scaunele în partea din spate vor plăti 30 de lei.Pentru elevii,studenţii şi pensionarii biletul poate fi achiziţionat cu 50% reducere.

vineri, 12 decembrie 2008

Indemnizaţia de creştere a copilului-condiţii de obţinere

Pentru indemizaţia de creştere a copilului vor fi luate în calcul toate veniturile realizate de persoana îndreptăţită.Pentru cei cu venitul sub 600 de lei pe lună, indemmnizaţia va fi de 600 de lei pe lună la care se va adăuga şi alocaţia de 200 de lei pentru copilul de până la doi ani.Pentru copilul cu handicap indemnizaţia se va acorda până la 3 ani.

Gastronomie, degustări şi prezentări la Euromall

Începând de azi şi până duminică la Euromall va avea loc Târgul gastronomic ce îl va avea invitat pe Petrişor Tănase.Acesta va pregăti reţete specifice Crăciunulu alături de alţi doi bucătari şi un cofetar.Piteşteni mai pot participa şi la degustări de vinuri, prezentări de cafea iar gospodinele afla sfaturi gastronoimice.
Cei interesaţi de gastronoimie îşi pot pune reţetele preferate într-o urnă, cea mai bună idee va fi premiată.

joi, 11 decembrie 2008

Alocaţii mărite

Ministrul Muncii Mariana Câmpeanu a declarat ieri că alocaţiile de stat pentru copii au fost majorate cu 4,8%, decizia urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2009.Beneficiarii acestei alocaţii vor fi şi elevi care au împlinit 18 ani şi urmează cursurile de învăţământ liceal sau profesional.
O altă lege aprobată a fost ce a mamelor conform căreia acestea vor primi pentru creşterea copilului 85% din media veniturilor pe ultimile 12 luni, dar nu mai puţin de 600 de lei.

Se deschide un nou patinoar


Miercuri 17 decembrie conducerea Primăriei Piteşti va inaugura şi patinoarul din parcul Trivale, mai exact cel de la ,,Grotă".Intrarea la patinoar va costa 5 lei iar cine vrea să închirieze o pereche de patine mai trebuie să scoată încă 5 lei pentru o oră de patinat.
Patinoarul a fost făcut din bani publici fiind al doilea patinoar artificial al municipalităţii după cel din Ştrand.

Teza unică la matematică

Astăzi a avut loc teza cu subiect unic la matematică pentru elevii claselor a şaptea şi a opta.Elevii au emoţii şi pentru rezultatele la limba literatura română lucrări care se află în cele 19 centre de evaluare şi sunt aşteptate rezultatele.

miercuri, 10 decembrie 2008

Alcoolul...te poate face de râs


Mi se întâmplă tot mai des să văd pe stradă oameni aflaţi în stare de ebrietate.Majoritatea sunt bărbaţi însă nici femeiele nu fac excepţie.Uneori mă întreb de ce consumă ei atât de mult alcool?!...De plăcere, din cauza greutăţilor, probleme în dragoste, lipsa unui job aşa răspund cei care consumă destul de des alcool.
Să fie oare asa?...eu nu le-aş da dreptate sunt atât de mulţi oameni care au probleme şi pe care mai degrabă le rezolvă prin discuţii cu familia şi fără a se îneca în băutură care practic nu aduce nici o rezolvare.
Nu zice nimeni să nu consumi deloc, dar să nu îti pui în cap, trebuie sau cel puţin ar trebui să existe o limită pentru fiecare.E atât de urât să mergi pe stradă şi să observi câte gesturi obscene şi ruşinoase fac, încât uneori noi ceilalţi oameni care nu ne aflăm în stare de ebrietate ne ruşinam de nesimţirea lor.Se fac singuri de râs şi apoi se miră de ce sunt respinşi de cei din jur.Uneori aceşti oameni sunt foarte periculoşi, iar seara cand îi văd prefer să îi evit pentru că nu şti cum pot reacţiona.Uneori se iau de femei, de copii, de oricine le iese în cale.
Se spune că alcoolul este şi o boală pentru unii greu de depăşit cei care nu îsi revin ajung să se rateze, uneori sunt cei care îi vedeţi pe stradă în stări jalnice.
Alcoolul se consumă la petreceri sau oricând cu condiţia să se facă moderat, astfel poate aduce beneficii organismului, cum ar fi cel de a proteja inima.
Femeiele gravide sau cele care doresc să ramână gravide, cei care conduc maşini, cei care iau medicamente nu trebuie să consume deloc alcool.
Cei care nu se pot lăsa de acest viciu ar trebuie să ceară ajutor specializat, e păcat să îşi distrugă viaţa şi familia pentru băutură.

Bilete de tratament pentru pensionari

Mâine, pensionarii care doresc să obţină un bilet de tratament într-o staţiune trebuie să meargă la Casa Judeţeană de Pensii să depună o cerere.
Pensionarii, au început să se adune în faţa Casei Judeţene de Pensii încă de ieri pentru a fi siguri că vor prinde un bilet de tratament.Unii oameni vor sta până dimineaţă iar alţi vor fi înlocuiţi de rude.

marți, 9 decembrie 2008

Lecţii date de copii pentru protecţia mediului

La Biblioteca Judeţeană, timp de un an de zile începând cu data de ieri copii vor ţine lecţii despre cum trebuie protejată natura şi mediul încojurător.Startul a fost dat de elevii de la şcoala 2 din Bradu conduşi de profesoara Lucia Leca.Elevii au vorbit despre modul în care ar trebui să a vem grijă de mediul înconjurător pentru a trăi într-o lume mai curată.Ieri elevii au discutat despre pădure, vor urma apele, parcurile şi altele.

luni, 8 decembrie 2008

Analize gratuite până în 2009

Programul de analize gratuite început în 2007 va continua până în 2009.Asfel că taloanele pentru medicul de familie pot fi prezentate până la 31 decembrie iar cele pentru analize până la 31 ianuarie 2009.

duminică, 7 decembrie 2008

Sfânta Filofteie sărbătorită azi la Curtea de Argeş





















Zeci de credincioşi s-au adunat azi la mănăstirea Curtea de Argeş pentru a participa la slujba de pomenire a Sfintei Filofteia.Oamenii au format cozi pentru a ajunge la moaştele Sfintei , au aprins lumânări , au dat acatiste pentru săanătatea lor şi a celor dragi şi au luat apă sfinţită.Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Calinic Episcop al Argeşului şi Muscelului.

sâmbătă, 6 decembrie 2008

Mâine este ziua Sfintei Filofteia


Pe 7 decembrie Biserica Ortodoxă o sărbătoreşte pe Sfânta Filofteie, ale cărei moaşte le găsim la Curtea de Argeş. Încă de astăzi s-a oficiat o slujbă pentru pomenirea ei şi mâine va avea loc o altă slujbă chiar de ziua ei.
S-a născut la începutul veacului al XIII-lea in orasul Tîrnovei, capitala împărăţiei românilor şi a bulgarilor, din sudul Dunării.Părinţii sfintei erau creştini şi se ocupau cu agriculrura.
Numele Filofteia în greceşte inseamna "iubitoarea de Dumnezeu", lucru pe care il va dovedi cu fapta in cursul scurtei sale vieti pamantesti.Părinţii sfintei erau creştini şi se ocupau cu agricultura.Mama sfintei, de neam valah, fire evlavioasă , mergea adesea la sfintele slujbe bisericeşti , ascultând cu luare aminte, dumnezeieştile Scripturi , straduindu-se să fie împlinitoare a lor , copila era nelipsită de lângă dânsa.
După ce mama ei a murit a rămas în casa părintească, respectând toate cele ce învăţase de la mama ei, trăind mai mult pentru Hristos şi pentru cei aflaţi in suferinţă.Tatăl ei s-a recăsătorit cu o femeie străină de vieţuirea creştină , nemilostivă .Femeia o ura de moarte pe fericita copilă deşi aceasta o ajuta în gospodărie şi o asculta , însă nu mai mult ca pe Dumnezeu.Mergerea la biserică a tinerei i-se părea mami vitrege o pierdere de timp , postirile şi rugăciunile ei o porneau spre mînie.Aceasta o punea la munci grele pe fată şi îl invrăjbea pe tatăl ei.Fata era trimisă să îi ducă tatălui hrană la câmp şi se întâlnea cu cei săraci şi îi era milă de ei şi le dădea câte puţin din hrana pentru tatăl său.Făcând în mai multe zile astfel de fapte , părintele său era hrănit neîndestulător , motiv pentru care îi reproşsează soţiei că nu îi trimite hrană suficientă. Femeia îi spune acestuia că ea mereu i-a trimis destulă hrană învinovăţind-o pe fată.
Într-o zi tatăl a urmărit-o pe Filofteia şi a văzut-o pe aceasta cum împărţea din hrana lui săracilor.Tatăl şi-a ieşit din fire şi a scos barda de la brîu pe care o purta de obicei şi a aruncat-o asupra ei. Rănind-o grav la picior , sângele a început să curgă şiroaie.După fapta comisă tatăl a vrut să ridice trupul fetei pentru al înmormânta, însă Dumnezeu a îngreunat trupul fetei şi abia după ce Arhiepiscopul din Tarnava a rostit numele bisericii din Curtea de Argeş trupul fetei a putut fi ridicat.
De atunci cinstitele moaşte ale Sfintei muceniţe Filofteia au devenit pentru ţara noastră o binecuvîntare a lui Dumnezeu.De apropae opt veacuri, ea ocroteşte mănăstirea Curtea de Argeş şi pe creştinii ortodocşi.

vineri, 5 decembrie 2008

În aşteptarea lui Moş Nicolae


În noaptea de 5 spre 6 decembrie toată lumea îşi lustruieşte ghetuţele în aşteptarea moşului.Este seara în care moşul aduce daruri multe copiilor cuminţi iar celor mai năzdrăvani o nuieluşă.

Sfântul Nicolae s-a născut în Orientul Mijlociu la 350 mile nord de Bethleem , a trăit în secolul al patrulea, a fost cardinal de Mira şi a fost recunoscut şi onorat ca sfânt începând cu secolul al şaselea.Îi sunt atribuite 21 de miracole.Sfântul Nicolae este recunoscut pentru credinţa şi dragostea pentru semeni dar mai ales pentru copii.Sfântul provenea dintr-o familie înstărită iar după moartea părinţilor a hotărât să îşi împartă averea oamenilor nevoiaşi.

Au apărut o serie de poveşti legate de binefacerile sale , una dintre ele face referire la cea în care Nicolae a ajutat trei surori să scape de tirania tatălui lor.Se spune că fetele erau foarte sărace iar tatăl lor plănuiseră să le vândă ca sclave pentru a se îmbogăţi , pentru a evita nenorocirea Sfântul a aruncat seara o pungă cu galbeni în camera fete mai mari.Cu acei bani fata s-a putut mărita, bani reprezentând zestrea .La fel a procedat şi în cazul celorlalte doua surori.

În limba greacă numele Sfântului se compune din doua cuvinte nicos care înseamnă luptător , învingător şi laos înseamnă popor ceea ce înseamnă învingător de popoare.
Din anul 1087 moaştele sfântului se află la Bari în Sudul Italiei, luate de la Mira ca să nu cadă pradă musulmanilor.
Sfântul Nicolae este sărbătorit atât de Biserica Ortodoxă cât şi de cea Catolică pe 6 decembrie.

Cadou de sărbători pentru olimpicii piteşteni

93 de elevi din învăţământul preuniversitar pitestean, au fost premiaţi cu bani pentru performanţele obţinute.Astfel că elevii care au obţinut premiul întâi au primit 1800 lei brut , pentru premiul al doilea 1500 lei , pentru premiul al treilea 1200 lei iar pentru menţiuni câte 500 lei.Au fost premiaţi şi cei 80 de profesori îndrumători care au primit 600 de lei.Festivitatea de premiere a avut loc în sala mare a Primăriei , iar bani au fost înmânaţi de către primarul oraşului.

joi, 4 decembrie 2008

Carnea şi produsele din carne- sfaturi pentru consumatori

Mai este puţină şi vin sărbătorile de iarnă , zile pe care le sărbătorim alături de cei dragi moment în care ne place să facem un grătar , aşadar cred că nu ar strica să fim atenţi la ce cumpărăm.
Cu toţii când cumpărăm ar trebui să fim atenţi atenţi la aspectul exterior, culoarea , mirosul şi consistenţă cărnii.
Carnea proaspătă trebuie să prezinte o peliculă la suprafaţă, culoarea grăsimi şi consistenţa gustului să fie caracteristice speciei.Tendoanele să aibă aspect lucios elastic şi să fie tari iar suprafetele articulare să fie netede şi lucioase.Culoarea la suprafaţă trebuie să fie roz până la roşu iar în secţiune este lucioasă, uşor umedă, fără a fi lipicioasă având culoarea specifică speciei şi regiuni musculare respective.Consistenţa cărnii trebuie sa fie fermă, elastică în secţiune, este compactă iar la apăsarea cu degetul nu rămân întipărituri.Mirosul trebuie să fie plăcut specific animalului din care provine.Acestea sunt aspectele pe care carnea din magazine trebuie să o respecte
Carnea alterată prezintă o suprafaţă netedă şi lipicioasă uneori acoperită cu mucegai, grăsimea prezintă o coloraţie cenuşiu murdară şi are aspect mat.Are miros şi gust rânced iar tendoanele sunt moi şi acoperite cu strat de mucus.
Aveţi mare grijă la produsele pe care le cumpăraţi iar pentru a nu avea probleme de sănătate verificaţi întotdeauna perioada de valabilitate a produselor şi aspectul produsului.În cazul în care sesizaţi aspecte neplacute ale produselor cel mai bine este să nu le consumaţi şi să sesizaţi protecţia consumatorului.

Au început tezele unice

Pentru toţi elevii din clasele a şaptea şi a opta au început tezele unice.Elevi din Argeş au început ieri tezele cu subiect unic.Prima probă susţinută a fost cea la limba şi literatura română, deorece în judeţ nu am avut testare la proba de limba maternă.Pe 11 decembrie se va desfăşura probă la matematică iar ultima testare va fi pe 16 decembrie la istorie sau geografie, aceasta fiind proba la alegere numai pentru elevi de clasa a opta.

marți, 2 decembrie 2008

Colesterolul şi consecinţele sale

Colesterolul este o componentă naturalăa grăsimilor.Colesterolul are doua surse: o parte la nivelul ficatului din grăsimile din alimentaţie iar cea de a doua sursă o reprezintă alimentele care conţin colesterol.Colesterolul este o lipidă indispensabilă vieţii.
Consecinţele colesterolului
Organismul unei persoane mature are nevoie zilnic de maximum 300 mg de colesterol.Este normal să avem colesterol în sânge într-o anumită limită, peste această limită el devine nociv.Acest fapt duce la apariţia unui infarct sau a unui accident vascular cerebral.
Pentru a afla dacă aveţi colesterulul mărit, trebuie să vă faceţi analiza sângelui.Dacă sunteţi supraponderal, sedentar, aveţi o alimentaţie nesănătoasă, sunteţi vârstnic sau rudele de sânge au valori crescute ale colesterolului, atunci riscul este mai mare.
După vârsta de 50 de ani femeile tind să aibă colesterolul mai mare decât bărbaţi de aceeaşi vârstă.
Atenţie însă! şi persoanele slabe sau tinere pot avea colesterolul crescut.
Ce trebuie să faceţi dacă aveţi colesterolul mărit?
În cazul în care vă confruntaţi cu această problemă, este indicat să aveţi o alimentaţie sănătoasă, iar în cazul în care fumţi va trebui să renunţaţi.
Alimentele bune de consumat sunt pâinea intermediară sau graham, fructe şi legume proaspete,ulei de măsline, margarină vegetală, prăjituri cu fructe, cartofi copţi ,lapte şi brânzeturi dietetice , brânză de vaci , ouă fierte-doar un gălbuş pe săptămână , produse din soia ,carne slabă,peşte şi fructe de mare.
Alimentele mai puţin indicate sunt:pâinea proaspătă , produsele de patiserie , fructele uleioase cum ar fi :nucile , alunele şi migdalele; slănina , prăjiturile cu cremă de unt , cartofi prăjiţi , caşcavalul , omleta , maioneza , carnea de porc , mezelurile şi totodată este necesară în mod special evitarea prăjelillor.
Este necesar să încercaţi să slăbiţi progresiv.
Stă în puterea fiecaruia dintre noi să ne schimbăm obiceiurile nesănătoase.

Transportul în comun

De voie, de nevoie cu toţii folosim mijloacele de transport în comun,fie maxi-taxi, autobuzele sau trenurile.Eu spre exemplu merg atât cu maxi-taxi cât şi cu autobuzul.Ştiu că suntem oameni transportaţi de alţi oameni, dar din păcate pentru mine de cele mai multe ori mă simt ca un cartof transportat.Şoferi ar trebui să ştie că aşa cum datoria medicilor este de a salva vieţi,ei au datoria de a transporta omul în siguranţă.
Eu uneori nu mă simt în siguranţă şi chiar am impresia că o să ne izbim de ceva.Nu îmi imaginez acest lucru, numai că viteza prea mare şi uneori nervi şoferilor îmi crează stare de nesiguranţă.Mi-am făcut deja o părere despre şoferi din zona pe care eu circul în fiecare zi şi ştiu la ce să mă aştept îmi spun în gând uneori ce bine că nu e ăla care merge cu viteză.Nu sunt singura care observă acest aspect, însă oricât ai vrea să le spui şoferilor nu prea ai curaj pentru că astfel rişti ca data viitoare să rămâi pe jos.În ultima vreme mi-se întâmplă foarte des să ajung la locul destinaţiei ameţită.O să spuneţi că am rau de maşină dar nu este aşa, după 8 ani de făcut naveta nu e cazu.
Aglomeraţia şi mirosul urât sunt şi ele o problemă în mijloacele de transport, iar dacă mai ai şi ghinionul ca langă tine să se mai aşeze şi ,,cetăţeanul turmentat” ai încurcat-o.Mirosul îţi va face rău şi foarte greu îţi vei reveni, poate vei avea totuşi puţin noroc şi te vei strecura în alt colţ de maxi-taxi unde mirosul nu te va dărma chiar aşa.În această situaţie vina este a oamenilor că sunt delăsători uni dintre ei ar trebui să fie mai atenţi la aspectu ăsta.Nu zice nimeni să ai haine de firmă sau nu ştiu ce maşini, eu consider că cel mai important e să fi curat, spălat, să ai hainele călcate şi cei 7 ani de acasă.

luni, 1 decembrie 2008

Ziua Natională a României la Piteşti














































Este ziua noastră...a românilor,zi în care se împlinesc 90 de ani de la Marea Unire.În această zi o parte dintre români sunt liberi iar alţi muncesc,cei liberi au decis să iasă la plimbare.
Cu ocazia acestei zile Primăria Piteşti şi Consiliul Judeţean Argeş a organizat o serie de evenimente.
Zeci de Piteşteni s-au adunat în faţa la cercul militar pentru a asista la spectacolul organizat cu ocazia acestei zile.
,,Treceţi batalioane române Carpaţii...”

Spectacolul a debutat cum nici că se putea altfel,Fanfara Argeşul interpretând cantecul ostăşesc ,,Treceţi batalioane române Carpaţi”.Cântec care chiar şi după atata timp are farmecul lui aparte,el trezeşte amintiri veteranilor de război,emoţii ce pot fi identificate uşor pe feţele acestora.
,,Trenule maşină mica..unde îl duci pe Ionică..”

Piteştenii cu mic cu mare s-au încins la hora mare şi sârbe pe cântecele populare. ,,Trenule maşină mică...” era pe buzele românilor, cei de vârsta a treia dasau pe ritmul acestei melodi.
Muzica şi dansurile populare interpretate de Ansamblul Folcloric Doina Argeşului i-a încântat pe piteşteni.E minunat să vezi că folclorul nu se pierde, că trezeşte spiritul românilor. Aici e ţara lui a folclorului, e al românilor şi e extraordinar.
Pe parcursul derulării acestui spectacol în centru oraşului se mai desfăşura şi o campanie intitulată ,,Îmbrăţişări gratuite”, iniţiată de Asociaţia Youth and Future în colaborare cu AIESEC Piteşti.Un grup de tineri ofereau îmbrăţişări gratuite oamenilor de pe stradă, menite să aducă zâmbetul pe buze oamenilor.
Spectacolul a fost încheiat aşa cum a început adică tot cu Fanfara numai că de această dată au cântat Hora Uniri, fapt ce i-a îndemnat pe români să se prindă în horă.
Oraşul şi-a luat straiele de sărbătoare, brazi sunt împodobiţi şi noi aşteptăm sosirea cu paşi repezi a sărbătorilor.
1 Decembrie este o zi cu încărcătură istorică pentru fiecare român în parte,un simbol al naţiuni române, de aceea cred cu tărie că oriunde am fi nu trebuie să ne fie ruşine că suntem români.